Tillbaka på campus? - så här resonerar tre prefekter om höstens utmaningar

Nu har höstterminen kommit igång och studenter syns återigen röra sig på campus efter en vår på distans. Trots detta kommer hösten vara annorlunda, och det är fortfarande många studenter som kommer genomföra sina studier hemifrån och det ser olika ut på olika institutioner. #studietid har intervjuat tre prefekter från olika institutioner som resonerat lite olika kring deras organisering av höstens utbildningar ser ut.

Läs mer
StudentNytt 2020-09-11

STUDENTNYTT Veckans avsnitt handlar om de fortsatta turerna kring höstens högskoleprov, att sexualundervisning ska bli obligatorisk för alla lärarstudenter och om de två professorer som blivit avstängda på Lunds universitet. Detta efter att det i en arbetsmiljöutredning framkommit att de två professorerna har skapat ett “icke-tillåtande klimat med en ohälsosam psykosocial arbetsmiljö”.

Läs mer
Axel Wråkhufvud
PREMIÄR: Frittes fredagsfunderingar #1: Phineas Gage

SATIR Phineas Gage. Vet ni vem jag pratar om? Eller pratar, jag skriver ju, såklart. Nåväl.

Phineas Gage var en amerikansk rallare, som 1848 arbetade med lägga tågräls. En dag, när Gage var i färd med att packa krut med en järnstång för att spränga bort sten, exploderade krutet olyckligt nog under själva packandeprocessen för att sen skicka ut stången rätt genom Gage huvud. Men karln överlever! Vilket mirakel! Eller hur?! Året var alltså 1848. Länge sen liksom.

Eller var det verkligen så att han, Phineas Gage, överlevde?

Läs mer
Fritjof Svensson#fritte
"SU måste ta ett större ansvar för undervisningen"

DEBATT “Jag förstår självklart att Stockholms universitet inte kan riskera att bidra till en stor allmän smittspridning genom att helt återgå till det normala. Men universitetet kan inte heller bortse från den försämrade kvalitén på utbildningen som uppstår av helt digital undervisning. Om ledningen är seriösa med att erbjuda en fullvärdig utbildning oavsett förutsättningar måste digitala lösningar utmanas och mer resurser måste satsas för att garantera en säker fysisk undervisning”, det skriver Gustav Österman, Kårfullmäktigeledamot för S-Studenter, i en debattartikel.

Läs mer
Sara Berg
PREMIÄR för StudentNytt!

I StudentNytt sammanfattar vi på #studietid några av veckans viktigaste universitetsrelaterade nyheter.

I veckans avsnitt pratar vi om beslutet att ställa in höstens högskoleprov, att kunskapsnivån i skrift bland unga blivit sämre och om den ökade hotbilden mot universitets- och högskolelärare. Dessutom kommer vi ta en titt på några av de digitala välkomstdagarna som flera av Sveriges universitet anordnat.

Läs mer
Axel Wråkhufvud
Inga studenter i SU:s krisledningsgrupp

Höstterminen sätter nu igång och sakta men säkert börjar Stockholms universitetet öppna upp igen efter en ovanlig vårtermin där studierna bedrivits online. Sedan i mars 2020 har frågor relaterade till coronapandemin på Stockholms universitet hanterats av en tillfällig krisledningsgrupp. Men i gruppen saknas studentrepresentanter – något som Sofia Holmdahl, ordförande på Stockholm universitets studentkår, SUS, ställer sig kritisk till.

Läs mer
Stina Toftgård
Lättare att få studentbostad i spåren av pandemin

Coronapandemin har gjort att färre personer reser in till svenska universitet och högskolor för utbytesstudier och forskning. Detta har lett till att studentrum står tomma. Nu öppnar några universitet upp de tomma rummen för nationella studenter. Men vid Stockholms universitet finns dock ingen möjlighet att fylla de rum som fortfarande står tomma.

Läs mer
Felix Lidéri
"Det är oacceptabelt"

STUDIESVEPET Du har väl inte missat #studietids senaste granskning “Studentbostad - hur svårt ska det va?”? I den har vi kartlagt utvecklingen på Stockholms studentbostadsmarknad genom att samla statistik, enkäter och rapporter från 2000 till 2019. Och vi har hittat ett projekt som lyckades med det som ingen annan tidigare gjort. Ett projekt som ökade antalet studentbostäder i Stockholms län med 50 procent mellan 2013 och 2017. Men det räckte inte. Studentbostadsbristen kvarstår. Trots det är projektet nu avslutat, och ingen fortsättning planeras. Varför?

I veckans Studiesvep pratar Alex med studenter som har, och har haft, prekära bostadssituationer. Hur många kvadratmeter behöver två personer? Och hur funkar det att dela kök med tolv personer? Häng med!

Läs mer
Axel Wråkhufvud
Sluta köp ekologisk mat!

SATIR Copy+Paste är tillbaka med ett rykande färskt och roligt avsnitt och den här veckan pratar Christoffer om hur Tinder i Kina censureras då det används för att diskutera politik, Kirsty gör oss alla en tjänst och förklarar ingående hur ekologisk mat är mer miljöskadligt än traditionellt odlad mat och Daniel pratar om mobbing och påminner oss alla att man bör undvika att lära sig och prata på latin om man vill ha kompisar. Och som vanligt pepprar vi avsnittet med skämt i Summan av Kardemumman, Veckans Forskning och Veckans Köp!

Läs mer
Axel Wråkhufvud