Akademiguiden HT -20: Rättigheter och skyldigheter

FOTO: Felix Lidéri

Akademiguiden HT -20

Har du en tuff tenta framför dig? Inte “hunnit” plugga och går i fusktankar, kanske på grund av möjligheterna onlineundervisningen givit dig. Don’t. Det är inte värt det.

Men vad händer om du ändå skulle anklagas för fusk, att du trots lusläsning av harvardlathundar åker fast i AI-monstret urkund? Anna Svanström, studentombud på Stockholms universitets studentkår reder ut turerna med Alexander Norrgrann i Studiesvepet.

Funderar du på dina generella rättigheter och skyldigheter som student vid SU så har universitetet sammanställt en lista. Den hittar du här.

Är du kanske en av den femtedel av studenter som har barn? Universitetet har en skyldighet att ta hänsyn till vissa särskilda behov som en förälder kan ha. Men det fungerar inte alltid som det ska. #studietid mötte under vårterminen 2019 Gabriella, som trots att hon varit både tidigt ute och tillmötesgående i sina samtal med institutionen inte fick tillåtelse att ta amningspaus under sin sista tenta. Under våren valde dock SU att se över sina rutiner gällande pauser, som nu bland annat fastslår att man bör tillåtas amningspauser vid tentamen.

Förra höstterminen träffade vi också juridikstudenten Johanna och hennes treårige son Markus för att undersöka tillgängligheten för studenter med barnansvar på Campus Frescati. Du hittar fotoreportaget här.

Facebookgrupp för föräldrar på SU Dina rättigheter vid examination som student vid SU Bostadsbidrag för familjer Rättigheter och skyldigheter vid SU

Felix Lidéri