Lättare att få studentbostad i spåren av pandemin

Coronapandemin har gjort att färre personer reser in till svenska universitet och högskolor för utbytesstudier och forskning. Detta har lett till att studentrum står tomma. Nu öppnar några universitet upp de tomma rummen för nationella studenter. Men vid Stockholms universitet finns dock ingen möjlighet att fylla de rum som fortfarande står tomma.

Lappis, ett av Stockholms studentbostadsområden. FOTO: Felix Lidéri

I och med pandemin har nya möjligheter för studenter som behöver en bostad öppna sig. När antalet inresande studenter och forskare minskat står de rum som är till för dessa grupper tomma. Vid både Uppsala och Umeå universitet har man därför valt att hyra ut dessa bostäder till nationella studenter för att temporärt hjälpa till i bostadsbristen.

Vid Stockholms universitet har man i dagsläget lyckats fylla sina 176 gästforskarbostäder. Men runt 70 av de 484 utbytesstudentbostäderna som Stockholms universitet förfogar över står fortfarande tomma.

Det finns dock inga planer på att hyra ut dessa till svenska studenter under tiden de står tomma. Enligt Mia Andersson, HR-ansvarig sektionschef för bostadsförsörjningen vid SU, prioriterar utbytesstudenter till studentbostäderna medan de flesta andra lärosäten prioriterar masterstudenter.

– Gästforskarbostäderna är till fullo uthyrda. Studentbostäderna har vi delvis fyllt upp med masterstudenter och några gästforskare. Vi har i dagsläget ca 70 studentbostäder som är outhyrda pga att vi enligt hyresavtalet med fastighetsägaren endast får hyra ut dessa till utbytesstudenter, skriver Mia Andersson i ett mejl till #studietid.

Istället kommer SU:s lägenheter stå tomma och hyras ut senare på terminen när de antagna utbytesstudenterna kommer.

– De tomma lägenheterna kommer att kunna fyllas upp med utbytesstudenter som har indikerat att de kommer att komma till Stockholm under terminens andra del, skriver Mia Andersson.

Bristen på studentbostäder är en återkommande fråga och måndags släppte Sveriges förenade studentkårer, SFS, sin årliga rapport över studenternas bostadssituation. Även om bostadssituationen i många av landets universitetsstäder fortfarande bedöms som ansträngd har coronapandemin visa sig ha positiva effekter på studenternas möjlighet till att få en bostad.

Sju städer, däribland Stockholm, där 40 procent av landets studenter studerar, är fortsatt rödmarkerade i år och kan inte erbjuda ett förstahandskontrakt under studentens första termin. Det är fem städer färre mot föregående år. Elva städer gulmarkeras då de kan erbjuda boende under första terminen och 15 städer grönmarkeras då de kan ge förstahandskontrakt redan efter en månad.

Men förbättringen är, enligt SFS, inte enbart beroende på pandemin. Enligt rapporten står många nybyggen nu färdiga efter att man till slut tagit bostadsbristen på allvar. Samtidigt slår SFS fast att framtiden ännu är oviss. I vissa städer har utbyggnaden av högskolan idag försämrat studenternas bostadssituation men att det är svårt att säkert veta hur utbyggnadens kommer påverka bostadssituationen i längden.

Även delar av hotellbranschen har under de rådande omständigheterna valt att öppna upp sina hotell för studenter. Men Mattias Rådström, TF presschef på Visita, bransch- och arbetsgivarorganisationen för den svenska besöksnäringen, tror dock att detta fortfarande är ovanligt.

– Vi på Visita för ingen statistik över vilka hotellen hyr ut till. Vi har sett att några hotellkedjor gör vad de kan för att täcka sina hål och därför riktat sig till studenter nu. Men jag tror att det fortfarande är ganska ovanligt, säger Mattias Rådström.

Helena Ekman, VD på Bostad Direkt. FOTO: Bostad Direkt

Ett av de hotell som börjat hyra ut till studenter är Bostad Direkt, som med sina två hotell vid Brommaplan och på Lidingö nu hyr ut drygt 200 rum och lägenheter till studenter.

– Vi frågade oss själva hur vi skulle kunna bidra och samtidigt kunna täcka våra egna omkostnader nu när våren blev som den blev. Och då var det självklart för oss att vi skulle satsa på studenterna, säger Helena Ekman, VD på Bostad Direkt.

Bostäderna hyrs ut månadsvis och kommer, enligt Helena Ekman, finnas tillgängliga för studenter hela höst- och vårterminen. I nuläget finns det runt 50 rum lediga.

– Vi har sagt att vi börjar med hela hösten och hela våren, sen får vi se vad som händer efter sommaren, säger Helena Ekman.

Felix Lidéri