Studentpartiet i kårvalet: För studentlivets överlevnad

Studentpartiets styrka är att de är kunniga inom kårens verksamhet, menar partiombudet Martin Adolfsson. Foto: Felicia Larsson

På campus finns många föreningar – men de behöver mer pengar. Det menar Studentpartiet, som har stärkt studentliv som en av sina hjärtefrågor inför kårvalet.

– Frågan är om det kommer kunna fortsätta finnas till i samma grad om kåren inte hjälper till med lokaler och finansiering, menar Martin Adolfsson (SP).

Studentpartiet (SP) har varit med i Stockholms universitets studentkårs (SUS) kårfullmäktige sedan 2014. I år går partiet, som till skillnad från resten av kårpartierna inte har någon ideologisk hemvist, bland annat till val på att stärka studentlivet på campus.

– Studentlivet är ju en viktig del för att känna gemenskap, liksom för ens psykiska hälsa, säger Martin Adolfsson, partiombud för Studentpartiet. 

Partiet lyfter fram kårföreningarna och SUS samarbetsföreningar, där exempelvis Humanistiska föreningen och Naturvetenskapliga föreningen ingår, som en viktig del av studenternas gemenskap. Men SP menar att deras existens är hotad. 

Enligt Martin Adolfsson har höga hyror lett till att universitetet begränsat tillgången till vissa lokaler som tidigare nyttjats av föreningarna, exempelvis Rotundan i Allhuset.  

– Då är vår åsikt att det här är en väldigt viktig lokal att ha. Och inte bara den, även Bojan och villorna är viktiga knytpunkter för studentföreningar, och det är inte hundra procent säkert att de kommer kunna fortsätta använda dem.

Dessutom anser SP att SUS måste bistå föreningarna med mer pengar, bland annat genom att se över avtalet mellan SUS och samarbetsföreningarna.

Avtalet reglerar hur stor del av medlemsavgiften som ska fördelas mellan parterna. Studentpartiet anser att det inte skulle kosta kåren mycket att ge en större andel till föreningarna.

– SUS tar, har jag för mig, 65 procent och sen går resten till samarbetsföreningarna. Där är vår åsikt att det kanske borde vara mer jämnt fördelat för att de ska kunna använda de pengarna för att bedriva sin verksamhet, som ju är en väldigt stor och viktig del av studentengagemanget.   

Billigare kurslitteratur och mer kårfrulle

Utöver föreningarnas ekonomi utgör även studenternas ekonomi en ytterligare hjärtefråga för Studentpartiet.  

– Det är många studenter som har det rätt knapert så det är alltid en relevant fråga, menar Martin Adolfsson.  

Jämte fortsatt samarbete med organisationer som Sveriges förenade studentkårer (SFS) och Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO), anser Studentpartiet att kåren bör använda sina egna kanaler för att ekonomiskt underlätta för studenterna. Bland annat i frågan om att tillgängliggöra kurslitteratur.  

– Där tycker vi att kåren har en möjlighet att påverka universitetet mot att använda antingen kurslitteratur som är billigare, eller att diversifiera vilka resurser man använder så att man har tillgång till kanske kompendium eller saker online som inte kräver att studenterna betalar lika mycket, berättar Martin Adolfsson.

Partiet vill också undersöka om kårfrullen, där kårmedlemmar en gång i månaden erbjuds gratis frukost, kan hållas oftare.  

– Det har ju varit skenande matkostnader och där har vi kårfrullen som tagits fram för att man ska kunna komma hit, ta en frukost, spara lite pengar. Den är planerad så att den ska vara när CSN börjar bli lite knapert. Och där tycker vi att det är någonting man skulle kunna jobba vidare med.   

Ett system helt utan partier 

Sedan start har Studentpartiet verkat för avpolitisering av kåren, ett mål som partiet fått medvind för under det senaste året.  

Efter valet kommer kårfullmäktige göra en andra omröstning om en stadgeändring som ska möjliggöra för studenter att ställa upp i valet utan att tillhöra ett parti. Studentpartiet ser det som en positiv utveckling, men vill gå längre i frågan.  

– Vårt mål är väl att ha ett system som är helt utan partier.   

Enligt Studentpartiet råder det stor konsensus mellan partierna i många sakfrågor, och att onödiga konflikter uppstår till följd av partisystemet. Ett system vars avveckling även skulle leda till att Studentpartiet försvinner.  

– Om det inte finns ett partisystem så är vårt mål avklarat, menar Martin Adolfsson. 


Fakta: kårvalet 2024

  • I år ställer fyra partier upp i valet för att få mandat i kårfullmäktige. Dessa är: Studentpartiet, Borgerliga studenter, S-studenter och Vänsterns studentförening.

  • Kårfullmäktige är Stockholms universitets studentkårs (SUS) högst beslutande organ, och bestämmer om saker såsom kårens inriktning, verksamhetsplan och budget.

  • Röstningen är öppen för SUS medlemmar mellan den 18 april och 25 april.

  • Här kan du läsa mer om hur kårvalet fungerar.

  • Här kan hitta alla artiklar om årets kårval.