Studenternas julfrid i fokus – om Borgerliga studenter vinner kårvalet

Det är föreningarna som bedriver bäst studentverksamhet – därför bör de få mer av SUS pengar, anser Borgerliga studenters Lucas Svärd. Foto: Sofi Röjlar

Inget plugg under jul.
Det är en av tre hjärtefrågor som Borgerliga studenter vill göra till verklighet om de blir invalda till SUS kårfullmäktige.
– Problemet är att det inte blir något avbrott, det blir ingen återhämtningstid, säger Lucas Svärd, presidiekandidat för Borgerliga studenter.

Bort med januaritentor och den politiska styrningen av kåren – in med mer studentnytta. Dessa är Borgerliga studenters hjärtefrågor inför SUS kårval 2024.

– Vi kan lova att driva en ansvarsfull politik i kåren och att vi kommer prioritera studentnyttan, vi kommer prioritera medlemmarna och vi kommer prioritera campus, över oss själva och studentkårskansliet, berättar Lucas Svärd, presidiekandidat för Borgerliga studenter.

Borgerliga studenter är ett nytt parti för i år, men enligt Lucas Svärd är det egentligen bara namnet som är nytt.

– Vi ser oss som en fortsättning av de borgerliga partierna som funnits i kåren, säger Lucas Svärd och utvecklar:

– Under förra mandatperioden har jag suttit för Kristdemokratiska studenter, och det var ett parti som bara bestod av medlemmar av Kristdemokratiska studentförbundet, nu har vi lyckats dra igång gemensamt med alla borgerliga studentförbund och då tyckte vi det var lämpligt med ett namnbyte.

Prio: Julledighet

En av partiets allra viktigaste frågor är att jobba för att januaritentorna ska tas bort.

– Vi har ett överlappande terminssystem där du kan ha höstterminens tentor i januari, vilket är skadligt för studenternas julfrid. Det kan påverka hälsan men också studieresultaten, säger Lucas Svärd.

I praktiken vill Borgerliga studenter att höstterminen ska börja tidigare på hösten, så att den kan avslutas innan jul. Som följd kommer vårterminen börja tidigare under januari och avslutas tidigare på våren.

Partiet är övertygade om att detta är något som studentkåren kan påverka.

– Universitet råder över sina egna kursplaner och det är inget som säger att det inte är görbart. Det skulle ta tid, men om vi skulle få egen majoritet nu skulle vi börja med att fokusera på de som drabbas mest, till exempel juriststudenterna, säger Lucas Svärd och förklarar:

– De tenderar att ha väldigt tunga januaritentor.

“För våra medlemmars skull”

Borgerliga studenter vill också ge mer pengar till SUS samarbetsföreningar, såsom Humanistiska föreningen och Naturvetenskapliga föreningen. Deras tanke är att föreningarna har bättre förutsättningar än SUS att skapa liv och rörelse på campus.

– De är separata från kåren, men det är samma medlemmar, deras medlemmar är våra medlemmar. Vi borde rimligtvis ha ett intresse av att föreningarna ska ha så bra verksamhet som möjligt, för våra medlemmars skull.

Detta ska finansieras genom att se över resurserna på SUS kansli.

– Vi kommer inte vilja sätta oss dag ett och sparka alla anställda, utan det handlar om att prioritera så att mer kommer studenterna till gagn, säger Lucas Svärd.

De vill också se över om det går att sänka medlemsavgiften, som nu ligger på 125 kronor per termin, genom att göra omprioriteringar.

– De där 30 kronorna lägre, som är vår förhoppning, tror vi studenterna bättre kan använda själva. Om det så är en öl på puben eller en extra penna, är det bättre än att studentkåren ska sitta och hålla på dem.

Ingen politik i kåren

En annan fråga som ligger partiet nära är att kåren inte ska styras av politiska partier.

Ändå väljer de att ställa upp i kårvalet genom ett politiskt parti, trots att det finns möjlighet att starta opolitiska partier.

– Vi ställer upp så länge systemet är politiskt. Det måste finnas ett parti för alla studenter. Så om sossarna och vänstern slutar ställa upp så gör vi också det, Lucas Svärd.

Borgerliga studenter tänker att de främst kommer få röster från studenter som är just borgerliga, men anser också att de är ett parti som passar studenter som har andra politiska värderingar.

– Vi är studenter som alla andra. Vi är inte studenter som driver borgerlig politik, vi är borgerliga studenter i kåren, förklarar Lucas Svärd.


Fakta: kårvalet 2024

  • I år ställer fyra partier upp i valet för att få mandat i kårfullmäktige. Dessa är: Studentpartiet, Borgerliga studenter, S-studenter och Vänsterns studentförening.

  • Kårfullmäktige är Stockholms universitets studentkårs (SUS) högst beslutande organ, och bestämmer om saker såsom kårens inriktning, verksamhetsplan och budget.

  • Röstningen är öppen för SUS medlemmar mellan den 18 april och 25 april.

  • Här kan du läsa mer om hur kårvalet fungerar.

  • Här kan hitta alla artiklar om årets kårval.