Fokus på bostad och SL-pris i kårvalet – S-studenter lägger krutet utanför kåren

S-studenters valombud Felix Petterson berättar att partiet vill fortsätta påverkansarbetet utanför kårens verksamhet. Foto: Sofi Röjlar

De viktigaste frågorna för kåren är de som ligger utanför deras kontroll, men det är också dessa som påverkar studenterna mest. Det menar S-studenter, som går till val på att vilja förändra bostadssituationen, sänka priset på SL-kortet och få bort vinstkravet hos det statliga bolaget Akademiska hus.

S-studenter har en stark åsikt om Akademiska hus – det är ett problem att de har ett vinstkrav på sig.

Akademiska hus är ett statligt bolag som hyr ut lokaler till lärosäten runt om i landet, däribland Stockholms universitet. Och hyrorna som har avtalats mellan parterna är något som går ut över studenterna, menar Felix Petterson, valombud för S-studenter.

– Juristerna har det tufft, där är det många som har sina föreläsningar på Zoom, för att institutionerna inte har råd att hyra lokalerna, berättar han.

Dock har Jane Reichel, dekan för juridiska fakulteten, tidigare berättat för Studietid att institutionen inte ökat sin distansundervisning särskilt mycket. En bild som S-studenter inte tycker stämmer, och pekar på att fler än just juriststudenterna blivit påverkade.

– Men det är inte bara juristerna utan de flesta. Vi har fått fler föreläsningar överlag på Zoom, säger Felix Pettersson.

Det är anledningen till att S-studenter vill att kåren ska vara en av flera röster som trycker på riksdagen om att ta bort vinstkravet från Akademiska hus, som år 2023 delade ut 2 905 miljoner kronor i vinst till staten.

– Hela situationen är så skum, att statliga institutioner ska hyra av varandra och betala varandra. Det är ett konstigt och tvistat system. Det bästa skulle vara att myndigheter äger sina egna lokaler. Det är egentligen det mest logiska, säger Felix Petterson.

Det S-studenter vill att kåren ska göra i praktiken är att jobba tillsammans med Sveriges förenade studentkårer (SFS) och driva opinion i frågan.

– Att vi som kår inte kan göra något och inte kan skapa förändring på det här viset skulle jag säga är fel, det finns saker vi kan göra. Vi kan få genomslag, menar Felix Pettersson.

“Galna priser”

Boendesituationen för studenterna i Stockholm är också en av partiets hjärtefrågor.

– Man borde kunna välja sin drömutbildning, utan att behöva bo här sen innan. Det ska inte behöva vara de här galna priserna på 9000 kronor för en liten etta. Det är galna priser som inte lämnar några möjligheter för en student att leva sitt studentliv, säger Felix Pettersson och förklarar hur kåren kan jobba mot detta:

– Det är också en fråga som vi kommer kunna driva mot Stockholms olika kommuner och SFS. Det är inte så att vi kommer kunna bygga bostäder men vi kan absolut driva för det.

Något annat som S-studenter tycker är för dyrt är priset på studenternas SL-biljetter.

– I regionen har man de senaste två åren pausat prisökningar för studenter, men vi skulle vilja dra det längre och sänka priset, säger Felix Pettersson.

Någon siffra på hur mycket priset bör sänkas har inte partiet, men den långsiktiga ambitionen är att kollektivtrafiken ska bli helt gratis.

– Det är krångligt och det är dyrt, därav ohållbart för studenter.

När Petterson säger att det är krångligt syftar han bland annat på busslinje 50, som går mellan Odenplan och Lappskärsberget, där en student svimmade till följd av trängsel i fjol.

Även i denna fråga gäller det att samarbeta med andra aktörer för att förverkliga viljan.

– Det här är något som kan drivas i SFS och i SSCO, Stockholms studentkårers centralorganisation, berättar Felix Pettersson.

Påverkar vardagen

Frågorna som S-studenter går till val på, och därmed vill att SUS ska fokusera på under det kommande året, är frågor som SUS inte kan styra över. Men Felix Pettersson berättar att det inte gör det mindre viktigt för studentkårens medlemmar, snarare tvärtom.

– Frågorna som vi berör är saker som studenter på SU påverkas av. Man tar dagligen del av ett dyrt SL-kort och lektioner som hålls online istället för på plats. Det är saker som studenter tar del av dagligen, både på campus och i sitt hem, säger Felix Pettersson.

De studenter som partiet vill locka i kårvalet är just de som känner igen sig i beskrivningen ovan.

– Att man tycker att vardagen på SU är för dyr och alla de som tycker att universitetet ska få behålla mer av sina egna resurser, säger Felix Pettersson.


Fakta: kårvalet 2024

  • I år ställer fyra partier upp i valet för att få mandat i kårfullmäktige. Dessa är: Studentpartiet, Borgerliga studenter, S-studenter och Vänsterns studentförening.

  • Kårfullmäktige är Stockholms universitets studentkårs (SUS) högst beslutande organ, och bestämmer om saker såsom kårens inriktning, verksamhetsplan och budget.

  • Röstningen är öppen för SUS medlemmar mellan den 18 april och 25 april.

  • Här kan du läsa mer om hur kårvalet fungerar.

  • Här kan hitta alla artiklar om årets kårval.