Nu föreslås ändringar i studentkårens valsystem: “Det ska vara låga trösklar”

Enskilda studenter ska kunna ställa upp i kårvalet och flera av mandaten ges till representanter från föreningar och studentråd. Detta föreslår Stockholms universitets studentkårs (SUS) styrelse – för att försäkra sig om att de ledande positionerna i kåren fortsatt blir tillsatta.
– Vissa skulle se det som en avpolitisering, men det finns fortfarande möjlighet att ställa upp med tydliga partipolitiska ideologier, säger SUS vice ordförande Alicia Dickner (S-studenter).

SUS styrelse föreslår att nästan hälften av mandaten i kårfullmäktige ska tillsättas av föreningar och råd på campus. De som avses är föreningar och råd vid fakulteterna, centrala doktorandrådet och samarbetsföreningarna.

– Det är viktigt att vi knyter in rådens och föreningarnas representation, för de är en så viktig del på campus, säger SUS vice ordförande Alicia Dickner (S-studenter).

Enligt förslaget ska varje förening och råd kunna utse två representanter var till kårfullmäktige, vilket är det högst beslutande organet inom SUS, som möts minst fyra gånger per år för att besluta om större frågor.

Utifrån dagens sammansättning av föreningar och råd skulle det innebära 22 av 45 mandat. Resterande mandat ska fortsatt fyllas genom kårval.

Lista istället för parti

Styrelsen föreslår även att enskilda studenter eller en grupp av studenter, som är ordinarie medlemmar i SUS, ska kunna ställa upp på en lista till kårvalet.

Som systemet ser ut nu kan medlemmar gå med i befintliga partier eller starta nya. För att registrera ett parti till valet krävs 15 underskrifter från medlemmar i SUS, samt att partiet har minst fem personer som vill kandidera till kårfullmäktige

– En sak som varit viktig när vi tagit fram förslaget är att det ska vara låga trösklar för alla i organisationen att ställa upp. För vissa är det att gå ihop i en grupp, och för andra är det att kunna ställa upp själv utan att behöva hitta en grupp, säger Alicia Dickner.

Anledningen till förslaget är att SUS har handskats med ett sviktande engagemang i kårpolitiken sedan pandemin. I praktiken betyder det att antalet studenter som visat intresse för att styra studentkåren har minskat, men nu har det nått sin kulmen.

– Vi har fått indikationer på att det finns ett väldigt begränsat intresse från de nuvarande kårpartierna att ställa upp kommande kårval, berättar Alicia Dickner.

Möjlighet att påverka förslaget

Huruvida de aktuella föreningarna och råden är intresserade av att utse representanter till fullmäktige är dock oklart.

– Det här är styrelsens förslag, men vi har bjudit in föreningarna för att diskutera förslaget, och det finns ju också möjlighet att skicka motioner till fullmäktige, säger Alicia Dickner.

Förslaget kommer att tas upp på ett extrainsatt kårfullmäktige den 14 mars.

Om förslaget röstas igenom då kommer det att tas upp för beslut igen på valfullmäktige, som hålls efter årets kårval. Om förslaget röstas igenom även då kommer det nya systemet användas för kårvalet 2025.

Sista dagen att skicka in en motion till kommande fullmäktige är den 29 mars.

Sofi Röjlar