Utredning föreslår: Gör det lättare för doktorander att söka uppehållstillstånd

När kraven för arbetskraftsinvandring ska skärpas föreslår en statlig utredning flera lättnader för doktorander och forskare när de ska söka om uppehållstillstånd. 

Regeringen, tillsammans med Sverigedemokraterna, har beställt en statlig utredning som ska undersöka hur villkoren för arbetskraftsinvandring kan skärpas.   

Trots skärpta villkor vill regeringen behålla och främja invandringen av kvalificerad arbetskraft. Där räknas både utländska forskare och doktorander in.

Den 15 februari fick regeringen utredningens förslag.

I dagsläget behöver utländska studenter, doktorander och forskare lämna Sverige för att söka uppehållstillstånd om de får en ny doktorand- eller forskartjänst i Sverige, men utredningen föreslår att det ska ändras.

Ett annat förslag är även att utländska forskare och doktorander som fått barn ska kunna stanna kvar i Sverige medan de söker uppehållstillstånd för barnet, till skillnad från dagens regler som kräver att detta måste göras utanför landet.

En fråga som är centralt i utredningen är ett lönekrav för arbetstillstånd i Sverige. Lönekravet föreslås utgå från medianlönen i Sverige, vilket är cirka 34 200 kronor enligt SBC:s senaste statistik.  

Om en utlänning inte tjänar tillräckligt mycket på sitt arbete ska de inte ha rätt till arbetstillstånd, men forskare och nyexaminerade studenter föreslås undgås från denna regel. Istället ska deras lönekrav ligga på minimilönen enligt kollektivavtal för deras bransch, eller en halv medianlön. 

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juni 2025.

Ines Linder