Här är kraven som ställs på nästa SU-rektorn

Nuvarande rektor kommer lämna sin post nästa år. Därför har en kravprofil tagits fram för den som ska ta över hennes plats.

– Det har varit mycket möten, diskussioner och att vrida och vända på alla formuleringar, men jag tror att alla är nöjda med resultatet, säger SUS vice ordförande Alicia Dickner (S-studenter).

En rekryteringsgrupp har tagit fram den nya kravprofilen för Stockholms universitets nästa rektorn som ska tillträda i februari 2025. Den består av nio ledamöter från universitetsstyrelsen, personalorganisationen, hörandeförsamlingen och Stockholms universitets studentkår (SUS). 

– Jag tycker att det är viktigt att Stockholms universitet står upp för den akademiska friheten och är ett föredöme i att samla studentengagemang och röster av mångfald och bredd, säger Alicia Dickner (S-studenter), vice ordförande för SUS.

Alicia Dickner, vice ordförande för Stockholms universitets studentkår (SUS). Foto: Sara Helling

På en punkt ska rektorn i sitt ledarskap “säkerställa att jämställdhet, jämlikhet, mångfald och hållbarhet genomsyrar Stockholms universitetets verksamhet”.

Utgår från gamla profiler och nytt världsläge

Rekryteringsgruppen började med att kolla på den gamla kravprofilen som användes 2012 men även profiler från andra lärosäten. Rektorn ska i sitt ledningsarbete bland annat “säkerställa att universitetet har ett fullgott säkerhetsarbete”.

– Det finns ju vissa grejer som är väldigt här och nu, till exempel att man jobbar med säkerhetsarbete. Man kollar på det i relation till vad regeringen har pekat på att man vill se i en universitetsstyrelse – en ökad kompetens i säkerhetsfrågor, berättar Alicia Dickner.

Den blivande rektorn för Stockholms universitet ska “kunna navigera och agera ansvarsfullt i en föränderlig omvärld”, ett resultat av coronapandemin och kriget i Ukraina.

“Kvalificerad akademisk ledare och chef”

En diskussion som uppstod under arbetet med kravprofilen var den om myndighetsrollen.

– Lika viktigt som att förstå rollen som myndighetschef är ju att förstå rollen liksom som akademisk ledare och att kunna värna den akademiska friheten, säger Alicia Dickner.

Ännu ett krav att uppfylla är “mod, integritet och diplomatisk förmåga”.

– Jag upplever att formuleringen kommer från att stå upp för den akademiska friheten men det kan ju också handla om i vilka fall kan man uttrycka sig politiskt. När regeringen kortade mandatperioderna för universitetsstyrelser uttalade sig många av Sveriges rektorer. Det är sådana övervägande som man behöver göra. När är man bara myndighetschef och när måste man uttala sig? säger Alicia Dickner.

“Arbeta för goda relationer med studenter”

På frågan om vilken merit SUS vice ordförande helst ser hos den blivande rektor svarar hon att rektorn ska verka för en fortsatt bra relation med studenterna och för deras inflytande.

– När jag började möta personer från andra kårer blev jag chockad över att det kunde se så annorlunda ut. Jag är tacksam för att vi har det stödet från central nivå och önskar det för mina efterträdare, berättar Alicia Dickner.

Nu är tjänsten sökbar och fram till 15 mars får studenter och medarbetare på Stockholms universitet nominera efterträdare till rektor Astrid Söderbergh Widding. Sen intervjuar rekryteringsgruppen kandidaterna med hjälp av en rekryteringsbyrå. 

Sara Helling