Studenter går 4500 kronor back i månaden – enligt ny rapport

4 585 kronor. Så mycket går studenterna i Stockholm back varje månad enligt en ny rapport från Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO).
– Det är väldigt alarmerande att vi har ett så oanpassat studiemedel för studenterna i Stockholm, säger Viktorija Pešić, SSCO:s ordförande.

Årligen gör Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO) en rapport med namnet “Stockholms studentbudget”.

Rapporten baseras till stor del på siffror från CSN samt Konsumentverket och visar på utgifter kontra inkomster. Utfallet i år blev att studenterna går back 4 585 kronor i månaden.

– Det visar att vi har ett studiemedel som inte är anpassat för att kunna studera i Stockholm, säger Viktorija Pešić, SSCO:s ordförande.

I rapporten pekar SSCO på att den ekonomiska situationen för studenter i Stockholm leder till att studenterna behöver jobba jämt med sina studier och att det ökar risken för psykisk ohälsa.

–  Alla omkostnader är väldigt dyra och det blir en klassfråga om vem som klarar av att plugga i Stockholm, säger Viktorija Pešić.

Viktorija Pešić är ordförande i SSCO och en av författarna till deras rapport “Stockholms studentbudget 2024”. Foto: Jennifer Snårbacka

Resultatet i årets rapport visar en kraftig försämring jämfört med fjolårets rapport. Den visade att studenterna gick back med 2 709 kronor i månaden.

Bildkälla: SSCO:s “Stockholms studentbudget 2024”.

Men det är också en annan stor skillnad mellan de två rapporterna. I årets rapport har SSCO räknat med en boendekostnad som nästan är 60 procent högre än vad de gjorde förra året.

I förra årets rapport baserades boendekostnaderna på en undersökning som utfördes av Novus på uppdrag av SSCO under 2020, och räknades upp med genomförda och kommande hyreshöjningar.

–  Kostnaderna har ökat mycket mer än så man räknat tidigare. Åtta av tio studenter bor inte i en studentbostad, och hyreshöjningar för studentbostäder motsvarar inte de höjningar som gjorts för en andrahandshyra i en bostadsrätt. Nu har vi kollat på siffror och statistik från Blocket, Qasa och från Bostadsförmedlingen, säger Viktorija Pešić.

I rapporten har SSCO budgeterat 1600 kronor i månaden på medier och telefoni, vilket inkluderar bland annat kostnad för bredband, abonnemang för mobiltelefon och streamingtjänster, vilket är en summa som tagits från Konsumentverket beräknade hushållskostnader. Detsamma gäller summan på 820 kronor för kläder och skor.

Samtidigt skriver de i rapporten att om en student inte kan få in extra inkomster från annat håll än via studiemedlet så är alternativet att dra ner på hälsosamma livsmedel eller tandvård.

Är det en verklighetstrogen slutsats?

– I den bästa världen hade människor gjort mer rationella val, men man drar oftast ner på det som är ens förnödenheter. Sen är det väldigt individuellt hur man väljer att prioritera olika kategorier, svarar Pešić.

Viktorija Pešić påpekar att det är den bostadskostnaden som är boven och hon tycker att studenter ska ha samma levnadsstandard som gemene man i Sverige.

– Man ska inte straffas med en sämre levnadsstandard för att man valt att studera vidare. Det vore en tråkig bild för landet som önskar vara det mest jämlika och jämställda. Att vi har en så stor skillnad mellan olika grupper är inte eftersträvansvärt. Det är hela tio procent skillnad på hur mycket av ens inkomst man lägger på sin bostad. Studenter lägger 40 procent av sin inkomst på boende medan andra lägger 30 procent, säger hon.

SSCO hoppas att rapporten ska göra skillnad för studenterna i Stockholm.

– Det reaktionen vi vill ska komma från samhället och politiker är att studiemedlet behöver reformeras så att det är mer anpassat till verkligheten. Vi anser att Stockholm bör leverera en annan upplevelse för studenterna. Vi tycker det är viktigt att visa hur tuff den ekonomiska situationen är och att det blir väldigt ojämnt mellan städerna. Stockholm ska kunna leverera något mycket bättre, säger Pešić.


Relaterat:

Sofi Röjlar