Studenter kritiska mot studentkårens uttalande om kriget i Gaza: “Känns otryggt”

Studenterna på Stockholms universitet påverkas av kriget i Gaza genom bland annat ökad antisemitism och islamofobi, det har studentkåren SUS fått indikationer om. Därför vill kåren nu göra ett uttalade som adresserar de delar av kriget som berör studenter och lärosäten – men uttalandet kritiseras av flera föreningar på campus.

Stockholms universitets studentkårs (SUS) vårfullmäktige ägde rum på Albano i torsdags kväll. Fullmäktige är SUS högst beslutande organ och de har fasta möten två gånger per termin.

Till det här fullmäktige föreslog SUS styrelse att kårens ordförande och vice ordförande ska göra ett uttalande om konflikten i Gaza. Styrelsen ansvarar för kårens verksamhet och leder och fördelar arbetet.

Anledningen till att styrelsen föreslår ett uttalade nu, är att de fått indikationer om att studenterna vid Stockholms universitet påverkats av en ökad antisemitism och islamofobi till följd av konflikten.

– Det har kommit från lärare på institutioner, att det skett saker på föreläsningar och seminarier. Det är sällan de säger exakt vad som hänt, men de har mejlat oss och frågat vad vi skulle kunna göra i den frågan, säger ordförande Disa Ahlblom-Berg (Vänsterns studentförening). 

Styrelsen, som består av ledamöter och suppleanter från S-studenter, Vänsterns studentförening, Studentpartiet och Kristdemokratiska studenter, tog därför också fram ett förslag på ett uttalande för fullmäktige att antingen anta eller avslå.

– Är det en fråga som påverkar studenter hos oss vill vi visa att vi bryr oss om att de påverkas, säger Ahlblom-Berg.

Enigt beslut

Fullmäktige tog ett enigt beslut om att anta styrelsens förslag. Att studentkåren gör ett uttalande innebär att de publicerar en text på sin webbplats och delar det i andra kanaler.

Men innan beslutet togs fanns det invändningar på det föreslagna uttalandet, som ledde till flera revideringar.

Oruba Abu-hammam och Stephanie Soria från föreningen Stockholm Academics for Palestine. Foto: Sofi Röjlar

Föreningarna Stockholm Academics for Palestine, Muslimska studenter SU och Marxistiska studenter Stockholms universitet samt studentrådet vid institutionen för kultur och estetik, lämnade in en motion om att det förslagna uttalandet skulle revideras på flera ställen då de tycker den ger en förvrängd bild av konflikten.

– De sätter något slags likhetstecken mellan israeliska och palestinska studenter, vilket inte är verkligheten, säger Oruba Abu-hammam som är ordförande i Stockholm Academics for Palestine och syftar till denna formulering i det föreslagna uttalandet:

“Många israeliska och palestinska studenter har berövats möjligheten till att studera. Det har skett bombningar vid flera universitet och vissa universitet hålls stängda i berörda områden.”

– Men det är palestinier som blivit berövade rätten till utbildning, antingen för att de blivit mördade eller för att universiteten bombats, säger Oruba Abu-hammam.

Motionärerna hade flera förslag på revideringar, men just dessa två meningar föreslog de skulle ersättas med detta:

“Alla palestinska studenter i Gaza har berövats möjligheten till att studera både nu i stunden och inom överskådlig framtid på grund av att samtliga universitet och högskolor i Gaza har förstörts eller jämnats med marken av israelisk militär.”

Två revideringar gjordes

Styrelsen höll till viss del med motionen och valde att revidera sitt förlag inför fullmäktige, genom att förtydliga att det är universitet i Gaza som bombats och att vissa universitet i Israel har fått hålla stängt.

Men efter diskussioner under fullmäktige, där föreningarna och studentrådet medverkade, gjorde styrelsen en ny revidering av sitt förslag.

De tog bort delen om att vissa universitet i Israel fått hålla stängt, och la till att universitet i Gaza har jämnats med marken och att deras studenter därför inte kan ta del av sin utbildning inom överskådlig framtid.

I övrigt avslog fullmäktige motionen i sin helhet.

– Vi har försökt vara ganska tydliga i det uttalandet att vi inte försöker ta ställning i konflikten i sig, utan snarare försöker adressera hur studenterna här mår och vart de kan vända sig för att få stöd. Det handlar också om att vi försöker vara noga med att vi är en studentkår för alla studenter. Vi vill inte att någon ska bli utsatt för mer antisemitism på campus efter vi uttalat oss, det är viktigt att vi är försiktiga med vad vi skriver, berättar Ahlblom-Berg.

Motionärerna motsätter sig dock att det skulle vara ett ställningstagande i att uttala fakta.

Stephanie Soria som är vice ordförande i Stockholm Academics for Palestine tycker att SUS kan beskriva palestinska studenters verklighet utan att det lägger någon skuld på judiska studenter.

– SUS gör fel i att likställa judiska studenter och agerandet av en stat. Man måste kunna kritisera en stats agerande när de bombat alla universitet och gjort så att inga studenter har kunnat plugga på länge. Det känns otryggt för oss att SUS hellre trycker på att förvrida sanningen än att vara tydliga med fakta, säger hon.

Motionärerna tycker att det är missvisande att skriva “Många israeliska och palestinska studenter har berövats möjligheten till att studera”. Vad tänker ni om det?

– Jag tror att de flesta har läst om den här konflikten på massa ställen. Jag tror inte det råder någon oklarhet om hur konflikten ser ut, utan vi har gjort de här avvägningarna helt enkelt, svarar Ahlblom-Berg.

Företrädarna för Stockholm Academics for Palestine är besvikna över att deras motion avslogs och att fullmäktige biföll styrelsens förslag, revideringarna till trots.

– Den politik som SUS för anser vi inte speglar det studenterna vill. Det är i sig oroande, men vi kommer fortsätta kämpa för att försöka skapa medvetenhet på campus, säger Abu-hammam.

Kommer ni engagera er kårpolitiskt nu under våren för att själva kunna vara med och besluta om sådana här saker? 

– Det är en diskussion vi får föra i gruppen, svarar Soria.

Sofi Röjlar