Lista: Här är lärosätena som fäller flest studenter för fusk

Andelen studenter som åker fast för fusk på landets lärosäten skiljer sig åt, och orsaken är inte kartlagd. Men lärosätet som fäller flest studenter har en teori om varför de hamnat högst upp på listan – de är duktiga på att upptäcka fusk.

Den genomsnittliga andelen studenter som antingen blivit avstängd eller fått en varning till följd av fusk, på samtliga lärosäten i Sverige år 2023, ligger på 0,72 procent.

Blekinge tekniska högskola (BTH) hade störst andel avstängningar och varningar under 2023 – hela 2,93 procent av deras studenter fälldes för fusk. I ett mejl till Studietid resonerar BTH:s rektor, Mats Viberg, såhär om att de toppat listan:

”Jag menar att vi är duktiga på att upptäcka fusk. Andelen disciplinärenden gått ned ganska mycket sedan höstterminen 2023, något som också är en nationell trend.”

Lunds universitet (LU) som å andra sidan var en av de med lägst andel avstängningar och varningar, med sina 0,28 procent, berättar att de inte har möjlighet att resonera kring deras låga andel.

Det beror på att LU inte har något underlag tillgängligt som kan förklara skillnaderna, enligt Sofia Eilertsson Olsson som är jurist på LU.

På Stockholms universitet fälldes 0,96 procent av studenterna för fusk, en siffra som placerar dem på elfteplats – inte tillräckligt högt för att hamna på topp tio-listan.

Sofi Röjlar