Sega hyresförhandlingar kan slå hårt mot tusentals studenter

Hyresförhandlingarna med SSSB och Kista studentbostäder har dragit ut på tiden. Foto: Studietid

Nu är vi inne på årets andra månad och ännu är hyresnivån för 2024 inte bestämd. Det tror Marcus Clasen, på Stockholms studenthyresgästförening, kan slå hårt mot studenterna.
– Det blir en stor risk för retroaktivitet när vi är så här sena, säger han.

Stockholms studenthyresgästförening (SSF) förhandlar för studenternas räkning med hyresvärdarna Svenska bostäder, Green door, Kista studentbostäder och SSSB.

De två sistnämnda hyresvärdarna höjer sin hyra från januari, vilket betyder att dessa förhandlingar är sena.

– Det är ett misslyckade att det dragit ut på tiden, hela förhandlingssituationen går kräftgång. Det är värre än förra året, säger Marcus Clasen som är förhandlare på SSF.

Sammanlagt handlar det om cirka 9000 studenthushåll som därmed inte vet vilken hyra de har i dagsläget. Clasen hoppas dock att hyreshöjningen ska vara bestämd innan månadens slut.

– Men då kommer hyran för januari, februari och mars vara utskickade. Så då måste studenterna bära både årsökningen och att de inte betalat ökningen för de tre första månaderna, så det kan slå hårt tyvärr.

Clasen är orolig för att flera studenter redan lever på marginalen, och att hyreshöjningen samt de retroaktiva betalningarna kan vara mer än vad de klarar av.

I år väntas höjningarna vara betydligt högre än vanligt. Branschorganisationen Fastighetsägarna yrkar på tolv procents höjning i Stockholm.

– Samtidigt är det en brist på bostäder, så det går inte att säga åt studenter att flytta till något billigare. Vi har inte en marknad där studenter enkelt kan justera sin bostadskostnad, säger Marcus Clasen.

Även förra årets förhandlingar var försenade, då blev de med SSSB klara i mars. Då blev utgången en generell höjning med 4,75 procent, efter att SSSB initialt yrkat på en höjning om 9,5 procent. Parterna kom också överens om att studenterna skulle slippa betala retroaktivt för januari.


Sofi Röjlar