Nära fem procents hyreshöjning – studentkårerna är relativt nöjda

Sofia Holmdal, ordförande i SSCO och Simon Froster Delbom, ordförande i SUS.

Nu är förhandlingarna klara med hyresvärden SSSB. Utgången blev en generell hyreshöjning med 4,75 procent från och med februari, något som studentkårerna SUS och SSCO inte tycker är allt för pjåkigt.

Årets förhandlingar mellan Stockholms studenthyresgästförening (SSF) och hyresvärden SSSB är nu klara efter att parterna stått rekordlångt ifrån varandra. Den generella hyreshöjningen blir 4,75 procent.

– Det är en hög höjning. Vår inställning är att studenter har svårt med den här typen av höjningar och att det här kommer slå hårt på studenternas plånböcker, säger Markus Clasen, förhandlare på SSF.

Han förklarar att det varit historiskt svåra förhandlingar i år och även om SSF egentligen inte ville att hyrorna skulle höjas alls, så fick man till sist acceptera läget.

Ingen av parterna går hem och tycker att man vunnit på lotto. Förhandlingarna blev en kompromiss, vi är nöjda med att det inte blev en större höjning även om det är en stor höjning, berättar Markus Clasen.

SSSB yrkade initialt på en höjning om 9,5 procent. Eric Hansson som är förvaltningschef på SSSB tycker att förhandlingarna varit konstruktiva.

Överenskommelsen landade på en klart högre nivå i år än vad den gjort de senaste åren. Det hör direkt ihop med de mycket höga generella kostnadsökningar vi sett under 2022 och som dessvärre alltjämt håller i sig, säger Eric Hansson.

Men det är inte alla som får en höjning på 4,75 procent. Några av de som bor i SSSB:s nyaste lägenheter får en höjning på tre procent och de som har individuell mätning av vatten och el får en höjning på 3,2 procent.

Eftersom hyresförhandlingarna blev klara så sent kommer hyresgästerna få betala retroaktivt för alla de månader av 2023 som passerat, nästan.

– Vi har förhandlat så att retroaktiviteten är från februari. Så det blir mindre retroaktivitet som ska tas ut, och det är en vinst, säger Markus Clasen.

Slår man ut att höjningen endast gäller för elva månader istället för tolv, närmar man sig den höjning för 2023 som de allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm gjort. Deras höjning landade på 4,45 procent.

Simon Froster Delbom (S-studenter) är ordförande för Stockholms universitets studentkår (SUS) och han är inte så kritisk till själva höjningen – även om han önskar att den skulle vara lägre – utan är mer kritisk till att politikerna enligt honom inte bryr sig tillräckligt om studenternas ekonomi.

– Jag tror att mer måste till nationellt för att göra något åt de här hyrorna. Till exempel att göra bostadsbidraget mer tillgängligt skulle vara en åtgärd som kan kompensera studenterna för höga hyror. Speciellt för studenterna i Stockholms som har högre hyror än andra studenter i landet.

En ny rapport från Stockholms studentkårer (SSCO) visar att studenter i Stockholm går back 2 709 kronor i månaden. Även SSCO:s ordförande Sofia Holmdal lyfte problematiken med bostadsbidraget i samband med rapportsläppet. Hon är inte heller särskilt kritisk till hyreshöjningen på 4,75 procent.

– Såklart att jag i en fantastisk värld gärna hade sett att hyrorna var lägre, men i relation till de rekommendationer som funnits på marknaden för hyreshöjningar och den höga inflationen – så jag skulle säga att det är en relativ rimlig utgång för båda parter, säger hon.

SSSB är en stiftelse och grundades på 50-talet av SSCO. SSSB:s kärnverksamhet ska utgå ifrån studenternas behov, men det betyder inte att SSCO har någon bestämmanderätt i SSSB.

– Vi tillsätter representanterna i styrelsen – som har ansvarar framför allt för SSSB:s organisation. Höjda hyror är såklart tråkigt men vi behöver bostäder, och fler bostäder, och då behöver SSSB gå runt, säger Sofia Holmdal.

Eric Hansson, förvaltningschef på SSSB, stämmer in.

– Vi arbetar ständigt med olika typer av effektiviseringar och ser kontinuerligt över vår kostnadsbild. Hyrorna är det som finansierar vår verksamhet och ger oss möjlighet att förse studenter i Stockholm med bostäder.

SSF är ännu inte klara med förhandlingarna med Svenska Bostäder och Kista Studentbostäder. Dessa väntas bli klara mot slutet på veckan.

Sofi Röjlar