Lång väntetid för pedagogiskt stöd – har fördubblats på fem år

Ingemar Dahlgren är chef på sektionen för studentstöd. Han hoppas att de långa väntetiderna kommer kortas. Foto: Sofi Röjlar

Allt fler ansöker om riktat pedagogiskt stöd på Stockholms universitet, vilket lett till att väntetiderna för förstagångssökande mer än dubblerats på fem år. Men i år hoppas universitetet kunna förkorta studenternas väntan på besked.

Riktat pedagogiskt stöd vid Stockholms universitet är till för studenter med funktionsnedsättning. Tanken är att studenter ska kunna studera på lika villkor och få en rättssäker examination.

Varje år ansöker Stockholms universitet om medel till pedagogiskt stöd, som bland annat omfattar anteckningsstöd, mentorer och förlängd tentamenstid. År 2023 handlade det om stöd för 3 601 studenter, 2018 var antalet 1 889.

– En rejäl ökning, nästan dubbelt så många, säger Ingemar Dahlgren, sektionschef för sektionen för studentstöd vid Stockholms universitet.

Antalet studenter som ansökte om riktat pedagogiskt stöd för första gången under 2023 var 1217 stycken, jämfört med 1040 året innan. Den stegrande siffran är dock inget nytt. Det har pågått under flera års tid, vilket haft konsekvenser för handläggningstiden.

– I höstas var vi uppe som mest uppe på tio veckor väntetid. 2018 var handlade det om tre till fyra veckor när det var som värst.

Trots den stora årliga ökningen av studenter som söker pedagogiskt stöd har personalstyrkan varit densamma sen 2018. Något som har lett till att vissa studenter inte hunnit få något pedagogiskt stöd alls.

– Vissa blir otåliga, för en del hinner ju inte få stödet innan de har avslutat sin kurs. Om man går på en 7,5 p kurs till exempel, på fem veckor, hinner man inte få stödet. Så det är ett bekymmer.

Men 2024 har de fått förstärkning i form av en till medarbetare – tanken är att det ska underlätta arbetet.

– I år har vi anställt en till i personalen, den personen är på plats. För oss blir det en resursförstärkning, så får vi se om det bidrar till kortare väntetider.

Dessutom kommer arbetssättet att ses över, det kommer bland annat bli tydligare hur studenterna ska gå till väga om de vill överklaga.

– En del är ju missnöjda. Man får avslag och då vill man kunna överklaga sitt beslut. Nu ska det bli det tydligt vart man ska vända sig, förut har det varit lite rörigt, berättar Ingemar Dahlgren.


Jakob Eriksson