Fortsatt bostadskris för studenter – "Det är en mörk dag för Stockholm"

Två rykande heta rapporter pekar på samma sak. Boendesituationen för studenterna i Stockholm är ansträngd – och en rapport visar att det är värre än i andra storstäder.

– Det är ett långtgående problem som behöver mer uppmärksamhet, säger Viktorija Pešić, ordförande i Stockholms studentkårer (SSCO).

Idag släppte Sveriges förenade studentkårer (SFS) sin årliga bostadsrapport. Rapporten kategoriserar landets studentstäder inför terminsstarten efter tre olika färger: grön, gul och röd.

– Stockholm har varit rödlistad sen vi började göra den, så sen 2009, säger Klara Dryselius, vice ordförande i SFS.

Att en ort blir rödlistad i deras rapport innebär att orten inte kommer kunna erbjuda studenterna ett boende innan deras första termin tar slut.

För att en ort ska bli kategoriserad som grön krävs det att studenter ska bli erbjudna ett tryggt boende inom en månad. Och för att boendet ska anses vara tryggt av SFS ska det möta vissa kriterier, till exempel att hyran inte överstiger 3600 kronor.

Är det då möjligt för Stockholm att någonsin bli grönlistade i er rapport?

– Det är 30 procent av ett fullt studiemedel, så vi tror inte att det är omöjligt. Men ifall det inte går att få till rimliga hyror, behöver studiemedlet höjas, säger Klara Dryselius.

För att komma åt bostadsbristen har SFS tre förslag: att staten ska stimulera byggandet av studentbostäder, att bostadsbidraget reformeras och att det införs bättre kontroller på att studentbostäderna faktiskt nyttjas av studenter.

Storstaden med störst brist

Även branschorganisationen Studentbostadsföretagen har under dagen släppt en rapport om läget på bostadsmarknaden. Den visar att Stockholm har brist på studentbostäder året om, vilket de andra storstäderna inte har.

– Det är en mörk dag för Stockholm och för bostadsläget. Det är väldigt tråkigt att det ser ut så. Det visar bara på att man måste ha mer insatser, politiska, nationella, regionala och lokala, för att få bort den här bristen, säger Viktorija Pešić, ordförande i Stockholms studentkårer (SSCO).

Enligt Studentbostadsföretagens rapport finns det nästan 72 000 studenter i Stockholm, och färre än 20 000 studentbostäder.

Bostadsbristen ska dock Stockholms stad se till att få bukt med. I deras budget för 2023 har de som mål att alla studenter i Stockholm som vill ha en bostad ska få det år 2030.

Något som inte får Viktorija Pešić att hurra.

– Det är ett fint mål, men jag har svårt att se att det kan nås, säger hon.

Studietid har sökt bostads- och fastighetsborgarråd Clara Lindblom (V) utan framgång.

Även om Viktorija Pešić inte tror att problemen går att lösa till 2030, tror hon att det kommer gå till sist.

– Det finns ju goda krafter ute i samhället och goda exempel. Man får bara vara innovativ och se det större värdet i det.

Sofi RöjlarBostadsbrist