Systemvetarna kan flyttas till Frescati – skapar oro för sämre lokaler

DVS:s lokaler ligger i ett område i Kista som länge kallats för Sveriges motsvarighet till Silicon Valley. Foto: Eva Dalin/Stockholms universitet

Över 5 000 personer från campus i Kista ska flytta till Frescati om rektorn får som hon vill. Om en sådan flytt är möjlig ska snart utredas, men DSV-studenten Karin Jäderberg är tveksam till om lokalerna på Frescati kan mäta sig med de i Kista.

Rektor Astrid Söderbergh Widding tog 2021 ett inriktningsbeslut om att Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) ska flyttas till Frescati, om det är möjligt.

Så i höst ska fastighetsavdelningen på SU undersöka om DSV kan flytta från Kista till Frescati. Detta görs som en del i universitetets projekt för lokaloptimering, som bland annat ska leda till en bättre studiemiljö.

Karin Jäderberg är tillförordnad ordförande på DISK, vilket är studentkåren för DSV. Hon är osäker på om några lokaler vid Frescati kan mäta sig med de lokaler de har i Kista.

– Vi får beröm från studenter för lokalerna. Vi har spellabbet och bra undervisningslokaler som är teknikinriktade, säger Karin Jäderberg.

DSV:s spellabb är till för studenter och forskare som utvecklar spel inom specialområden, där prestanda och krav på tillgång till spelrelaterad utrustning är extra viktig.

“Minst lika bra anpassade lokaler på Frescati”

DSV:s prefekt Jelena Zdravkovic vill inte kommentera den eventuella flytten förrän den är bestämd. Men László Nagy Némedi, fastighetschef på SU och ansvarig för projektet, har förstått att det finns en oro på institutionen.

Jag har uppfattat att de har bra anpassade lokaler och de befarar att de kommer komma till lokaler på Frescati som inte är det. Det är inte målet, utan de ska ha minst lika bra anpassade lokaler på Frescati, säger László Nagy Némedi, fastighetschef vid SU.

Läs mer: Dataspelsbranschen skriker efter nytänkande SU-studenter

Förutom det utbildningsrelaterade funderar Karin Jäderberg på var studentkårens verksamhet ska få plats.

– Vi har tillgång till väldigt bra ytor. Vi har en kårexpedition, kafé, studentpub och lite kontor. Framförallt studentpuben är en stor del av vår verksamhet som är viktigt del av vår kår. Dessutom har vi en gemensam yta på bottenvåningen, där har vi till exempel vår mässa Systemvetardagen.

Beslut väntas i augusti 2024

Men hon tror inte att en flytt till Frescati bara skulle vara av ondo.

– Det är nog många studenter som skulle uppskatta att hamna på Frescati. Vid antagning är det flera som tror att de ska vara på Frescati och sen får reda på att DSV ligger i Kista. Sen hade det underlättat för oss som studentkår, att lättare kunna samarbeta med andra kårer och föreningar.

Om flytten blir av eller inte ska vara bestämt till augusti 2024.

Sofi RöjlarDSV