Nu vill SU bli av med tomma lokaler: "Vi ska alltid ha rätt lokaler till rätt pris"

László Nagy Némedi tillsattes som SU:s fastighetschef för fem månader sedan. Foto: Sofi Röjlar

Till hösten påbörjas ett arbete för att optimera SU:s utnyttjande av sina lokaler. Detta för att få ner hyreskostnaderna och frigöra pengar till annat.
– Vi ska alltid ha rätt lokaler till rätt pris, säger SU:s fastighetschef László Nagy Némedi.

För att minska sina hyreskostnader ska SU:s fastighetsavdelning optimera utnyttjandet av sina lokaler.

I dagsläget betalar SU för lokaler som inte används, något som det här projektet ska motverka.

– Det är naturligtvis viktigt, eftersom det är stor del av universitetets kostnader. Det ska gå till studier och forskning, inte lokaler. Vi ska alltid ha rätt lokaler till rätt pris, berättar László Nagy Némedi.

Projektet kommer starta så fort berörd personal kommit tillbaka från sommarsemestern och inkluderar alla lokaler som SU hyr.

– I första fasen ska vi samla in vilka lokaler som verksamheterna har behov av. Dessa behov ska sedan översättas till hur många lokaler som behövs.

Efter detta ska projektet undersöka om de befintliga lokalerna kan tillgodose behoven.

Därför står lokaler tomma

I dag står enskilda rum i olika byggnader tomma. Detta för att institutionerna redan optimerat sina lokaler utifrån ekonomi och personal, som till viss del går att hänföra till pandemin.

– Administrativ personal jobbar mindre på plats. Det finns även tecken som visar på att lärare och övrig kärnverksamhet är mindre på plats, säger László Nagy Némedi.

Eftersom SU inte kan säga upp hyreskontraktet för enskilda rum, förblir kostnaden för de tomma rummen.

Förutom enskilda rum så står även Allhuset för det mesta tomt.

Fastighetsavdelningen har precis blivit klar med en utredning kring hur Allhuset ska användas på bästa sätt, men trots det ska Allhuset ingå i det nya projektet.

– Det skulle varit bättre om man tittade på helheten direkt. Men det är inte bortkastad för Allhuset står för sig själv i mångt och mycket. Preliminärt kan jag säga att det blir arbetsplatser och utrymmen för studenter och en matsal.

Så påverkas du som student

Efter projektet avslutats hoppas László Nagy Némedi att alla studenter vid Frescati kommer få en bättre studiemiljö.

– Vi frigör ekonomiska resurser för att fräscha upp lokalerna på Frescati om vi minskar externa förhyrningar. Det möjliggör att möta behovet av underhåll som finns, till exempel den gamla tekniken.

Projektet kan dock innebära en del stök vid eventuell ombyggnad för att anpassa lokalerna efter behoven.

– Det som är viktigt att veta är att ingenting händer snabbt nu, utan det är mycket planering, projektering och insamlande av data först. Så man ska inte förvänta sig att vi ska bygga om nu, utan det blir längre fram.

Sofi Röjlar