Efter dödsolyckorna — nu öppnas nya korsningen på campus

Korsningen vid Frescati har varit en av de mest olycksdrabbade på Roslagsbanan. Över den nya tunneln passerar 400 tåg per dygn i båda riktningarna. Foto: Jennifer Snårbacka

Den olycksdrabbade korsningen vid Roslagsbanan på campus har stängt — och en ny tunnel har öppnat för trafik. Men än är arbetet inte klart.

En ny tunnel under Roslagsbanan i Frescati har öppnat. Nu ska fotgängare, cyklister och bilister återigen kunna passera tryggt mellan Naturhistoriska riksmuséet och Bergianska trädgården.

Claes Keisu, pressansvarig på Trafikförvaltningen, säger att den nya korsningen är mycket säkrare än den förra. Tidigare passerade trafiken järnvägen via en korsning med bommar, vilket ledde till flera olyckor — två med dödlig utgång.

Fortsatt kvarstår arbete med grönområdet invid den nya tunneln, som blir en ny entré till Bergianska trädgården. Foto: Jennifer Snårbacka

Plankorsningar med bommar innebär en säkerhetsrisk på alla järnvägar. Vanliga orsaker till olyckor är att bilister ignorerar ljud- och ljussignaler och kör in över spåren och blir stående mellan bommarna. Järnvägskorsningen vid Frescati hade bommar och var historiskt en av de mest olycksdrabbade platserna längs Roslagsbanan. Därför har trafikförvaltningen byggt en planskild korsning 75 meter söder om den gamla, som nu har stängts, säger Keisu.

Tillfälligt staket för gångbana

Arbetet med den nya tunneln inleddes januari 2022. Totalt har entreprenadkostnaden uppgått till drygt 70 miljoner, enligt Keisu. Den 20 juni öppnades tunneln för trafik, men än är området en byggarbetsplats.

Bland annat är staketet, som separerar gång- och cykelbana från biltrafiken, tillfälligt.

Det kommer upp ett permanent staket mellan gång- och cykelbanan och biltrafikbanan. Det kommer vara på plats efter sommaren, säger Keisu.

Man håller även på att återställa grönområdet invid tunneln, snett framför Naturhistoriska museet. Bland annat ska träd av historisk betydelse, som flyttats till följd av bygget, återplanteras.

Vi återställer marken där vi haft vår etablering och finplanterar även runt den nya porten. Vissa planteringar kan vi inte göra förrän i september. Allt beroende på vilken växtlighet som ska planteras.

Jennifer Snårbacka