Nya planer för hållbarheten på campus — så här vill SU arbeta framåt

Minska på energianvändningen, effektivisera lokalanvändningen samt bättre sortering av skräp. Det är några av områdena som SU och Akademiska hus nu kommit överens om att samarbeta inom — men exakt hur är inte klarlagt.

Stockholms universitet och Akademiska hus, som SU hyr majoriteten av sina lokaler av, har undertecknat en avsiktsförklaring om hållbarhetsfrågor. I dokumentet har man kommit överens om fem punkter som ska förbättra hållbarheten på campus.

Magnus Breitholtz, rektorsråd med operativt ansvar för hålbarhetsfrågor, berättar att utformningen av åtgärderna än så länge inte är klara.

Det viktigaste är att vi har kommit överens om att samarbeta inom en rad olika områden kopplade till hållbarhet. Vad exakt vi kommer att göra är något som framtiden får utvisa. Genom samarbetet kommer det att tillsättas olika styr- och arbetsgrupper och det kommer att finnas en systematik kring hur samarbetet ska gå till. Det borgar för att vi kan göra gemensamma prioriteringar och att viktiga frågor inte hamnar mellan stolarna, säger han.

Det första mötet, där de nya åtgärderna ska diskuteras, äger rum den 1 september.

LÄS MER: SU-forskare om nya klimatlarmen: ”Trots kunskapen tar vi inte tag i problemet”

Ska samarbeta för att spara på energin

Bland annat har SU kommit överens om att jobba för att minska på Akademiska hus inköpta energi med 50 procent till 2025 från 2000.

Det är Akademiska hus som satt upp det målet, men SU behöver göra sin del för att bidra, säger Breitholtz.

För SU:s del kan det i praktiken innebära att de delar på investeringskostnader för nya energilösningar, eller att SU:s hyra höjs i utbyte mot att Akademiska hus står för investeringskostnaderna, enligt honom.

En annan del i hållbarhetsarbetet är att optimera de lokaler som SU hyr. I det projektet ska man utreda huruvida Institutionen för data- och systemvetenskap kan flytta till Frescati — från Kista där de nu är belägna.

Det arbetet påbörjas i slutet på sommaren.

LÄS MER: Trojka i hållbarhet – Så vill SU, KI och KTH nå de globala målen

SU vill öka på sorteringen av plast och matavfall på campus. Foto: Jennifer Snårbacka

Plasten ska sorteras — matavfallskärlen dröjer

Man vill även jobba för att minska på det brännbara avfallet och öka på sorteringen av plast samt matavfall. Bland annat ser man ett behov i de allmänna utrymmena, både inomhus och utomhus, enligt Breitholtz.

På institutioner och förvaltningsavdelningar finns i normala fall redan sådana möjligheter. Däremot så finns det skäl att se över hur avfall omhändertas på mer allmänna utrymmen, såväl inom- som utomhus. Under det senaste året har ett stort fokus varit på att få tillstånd för logistiken kring hantering och insamling av matavfall eftersom det sedan 1 januari i år är obligatoriskt för alla hushåll, kontor och övriga verksamheter att samla in sitt matavfall separat i Stockholm. 

Matavfallskärlen ska enligt Breitholtz nu, ett halvår senare, vara på plats inne på institutioner och avdelningar — men på de gemensamma utrymmena dröjer det.

Det är fastighetsavdelningen som sköter det här. På institutioner och avdelningar ska det finnas insamling av matavfall, sedan är man inte helt framme med jättebra lösningar. Det har varit diskussioner kring att insamlingen av matavfall på campusområdet kan föra med sig problem som innebär sanitära olägenheter och kräver skadedjursbekämpning. Man vill inte göra det jättefort utan man vill därför tänka till lite innan man bestämmer sig. Det finns en implementeringstid fram tills slutet av året.

Fakta: Avsiktsförklaring mellan Akademiska hus och Stockholms universitet

  • Akademiska hus och Stockholms universitet har undertecknat en avsiktsförklaring för hållbarhetsfrågor. I förklaringen nämns fem målsättningar som man enats om:

  • Minska Akademiska hus energianvändning med 50 procent fram till 2025, räknat från år 2000. Verka för att energin som köps in är fossilfri.

  • Minska behovet av att bygga nya lokaler.

  • Underlätta för klimatsmarta resvägar till och från campus.

  • Förbättra möjligheterna till avfallssortering samt minska på det brännbara avfallet, och se till att plasten sorteras bättre.

  • Utveckla gröna miljöer och mer biologisk mångfald på campus.

    Källa: SU:s hemsida


Jennifer Snårbacka