Konservativa Partiet tilldelas två varningar

Efter att Konservativa Partiet valt att inte inkomma med rättelser efter valnämndens uppmaning har partiet tilldelats varningar i två fall. Detta efter att den tidsfrist som valnämnden utfärdat för rättelserna gått ut. Enligt valnämndens ordförande, Jessica Liander, är en avstängning av partiet inte aktuell.

FOTO: Privat

Under onsdagen och torsdagen inkom ett flertal anmälningar till valnämnden gällande flera uttalanden från partiets representanter. Valnämnden meddelade att Konservativa Partiet brutit mot kårvalsföreskrifter i tre av åtta fall, och att de förväntade sig en rättelse i två av dessa fall inom 24 timmar. Under torsdagskvällen meddelade valnämnden, genom dess ordförande Jessica Liander, att Konservativa Partiet nu tilldelats två varningar då tidsfristen för rättelserna gått ut.

I den varning som valberedningen utfärdat skriver man:

Medlem i Konservativa Partiets moderförening Konservativa Förbundet har gjort inlägg på sin privata, men öppet tillgängliga, Facebook-sida under kvällen 2020-05-06 som indikerar att valnämndens utlåtande har mottagits av partiombudet. I debatten som fördes på Facebook 2020-05-07 refererade även partiets företrädare till att en rättelse skulle komma, så har dock inte skett inom den angivna tidsfristen”.

Varningarna gällde två uttalanden som Konservativa Partiets representant Måns Dolge gjort under en livestreamad intervju på SUS instagram. När #studietid ringer upp Måns Dolge är han ovetandes om att partiet har tilldelats två varningar.

– Jag har ingen aning om vad varningarna är för någonting, vad det är vi har gjort, säger Måns Dolge när #studietid ringer upp.

Han säger att han måste diskutera saken med partiet och ber om att få återkomma senare. Efter fyrtio minuter ringer Måns upp igen, efter att ha läst igenom valnämndens dokument. Han menar att han inte har fått någon information om valberedningens begäran om rättelse, men kan inte svara på om partiets ombud, Johanna Strömstedt, har delgivits informationen. Anmälningarna till valnämnden ser han som en konsekvens av att partiet sticker ut från övriga kårpartier.

– Det kändes väntat att vi skulle bli anmälda, eftersom vi är ett nytt parti som representerar en väljarkår som inte varit representerade på universitetet tidigare, nämligen den högerkonservativa väljargruppen, säger Måns Dolge.

– Vi står i opposition till alla partier ideologiskt sett, även om vi håller med varandra i vissa sakfrågor. Jag tror vissa partier kan förargas över vår syn på kulturella frågor, till exempel Klara Rakić uttalande i debatten igår om att det bara finns två kön. Vilket representanter från vissa andra partier tyckte var helt sjukt. Sånt får valberedningen att titta extra på det vi gör.

De varningar som utfärdats gällande uttalanden som Måns Dolge gjorde under en intervju på SUS instagram beskriver han som ”meningslösa” eftersom de inte går att dubbelkolla. Den varning som gäller att Måns Dolge i intervjun ska ha uttryckt att de övriga partierna är socialliberala kommenterar han inte specifikt. Men gällande den om Dolges uttalande kring motioner om universitetets flygvanor säger Dolge följande:

– Jag är 99 procent säker på att jag inte sagt att det lagts några motioner om att förbjuda flyg. Men det går tyvärr inte att kontrollera det.

Vi ringer en stund senare upp Måns Dolge och delger honom en inspelning från den instagramintervju som tas upp i anmälan. I inspelningen säger Måns Dolge ”Det har ju lagts motioner om att förbjuda flyget på Stockholms universitet. Förhindra universitetsmedarbetare, rektorer, professorer, att under några omständigheter flyga i jobbet, i arbetet, och det håller vi inte med om”.

– Jag hörde nu inspelningen på det jag sa. Jag trodde inte att jag sa det, men jag hade helt fel. Jag ber om ursäkt till de som inte har motionerat om att begränsa flyget, jag ber om ursäkt till alla väljare som jag sa fel till. Jag får fan ta och skärpa mig, säger Måns Dolge efter att ha hört inspelningen.

I nuläget riskerar inte Konservativa Partiet att stängas av från kårvalet. Jessica Liander, ordförande för valnämnden, säger att det inte finns någon gräns för hur många varningar ett parti kan få innan partiet riskerar en avstängning.

– Det beror på hur allvarliga överträdelserna är. Vi gör först ett utlåtande, om det efter det kommer en rättelse gör vi ingenting mer. Vid mindre allvarliga överträdelser kanske det krävs tio varningar för en avstängning, men om det är väldigt allvarligt kan det räcka med en eller två.

Idag, fredag, är sista dagen för att rösta kårvalet. Enligt Jessica Liander är det oklart huruvida ett parti kan strykas efter det att röstningen avslutats, i det fall fler anmälningar riktas mot Konservativa Partiet.

– Valnämnden skulle behöva göra en bedömning i förhållande till valordningen och den säger inget särskilt om det, säger Jessica Liander.