Konservativa Partiet anmält för att ha brutit mot kårvalsföreskrifter

Under onsdagen inkom flera anmälningar mot Konservativa Partiet till Stockholms universitets studentkårs valnämnd. Anmälningarna gällde vilseledande valkampanjande samt ett ärende gällande nedsättande språkbruk. Nu meddelar valnämnden att partiet brutit mot kårvalsföreskrifter i tre av åtta fall, och partiet förväntas nu utfärda två rättelser under dagen för att undslippa varning.

EDIT: Artikeln har uppdaterats efter att en ytterligare anmälning mot Konservativa Partiet inkommit under gårdagen kl. 10.25 20.05.08.

BILD: Skämdump från SUS facebooksida

De anonyma anmälningarna rör olika uttalanden av Konservativa Partiet, KP, som gjorts i dels deras egna valtal som visats på Stockholms universitets studentkårs, SUS, facebooksida, dels i SUS livesända intervju på instagram samt i #studietids ”Vad vill du?!”. 

Valnämnden konstaterar att man inte kommer vidta några åtgärder gällande fem av de åtta anmälningar som inkommit. I ett av de fem fallen som undslipper åtgärder påpekar valnämnden att allt externt stöd som ett parti fått ska redovisas efter valet i enlighet med dokumentet “Regelverk för redovisning av externt stöd”. Påpekande kommer då partiet, enligt anmälan, ska ha vilselett väljare genom att vara otydliga med vilka som leder partiet, eftersom personen i videon på SUS facebooksida inte är en kandidat till valet för partiet. Något som valnämnden inte ansåg bryta mot föreskrifterna.

Däremot anses KP ha vilselett väljare när de i utfrågningen på SUS instagram under onsdagen hävdat att det lagts en motion om att ”förbjuda universitetets anställda från att flyga alls”. Efter att valnämnden kontrollerat attsatserna i den aktuella motionen kunde man konstatera att KP inte hade någon täckning för sitt uttalande.

Valnämnden öppnade också, på eget bevåg, ett ärende mot KP gällande ett påstående i samma livesändning på instagram. Där påstod partiet att samtliga av de andra partierna som ställer upp i kårvalet har en socialliberal ideologi. Valnämnden kunde där slå fast att påståendet inte har täckning i de övriga partiernas egna beskrivningar om sig själva och ansåg uttalandet som vilseledande. 

Valnämnden skriver i sitt yttrande att man förväntar sig att KP utfärdar rättelser gällande dessa två ärenden under dagen, annars kommer valnämnden utfärda en varning per utebliven rättelse till partiet.

Valnämnden öppnade även ytterligare ett ärende mot partiet gällande en del i KP:s valfilm på SUS facebooksida, där KP uttryckte sig nedsättande mot socialdemokrater. Valnämnden menar att tonen i tidigare kårval varit hård men samtidigt alltid saklig. I valnämndens yttrande skriver de att de förväntar sig att partiet inte använder liknande uttryck i framtiden, men efterfrågar ingen rättelse.


EDIT: Under torsdagen inkom ytterligare en anmälning mot Konservativa Partiet till SUS valnämnd. Anmälan gällde uttalanden som gjorts i #studietids ”Vad vill du!?”. Två punkter i anmälan gällde vilseledande information angående #studietid, och en tredje punkt gällde nedsättande beskrivningar av #studietids innehåll och medarbetare. Valnämnden lämnade samtliga av dessa utan åtgärd med motiveringen att de två första punkterna i anmälan ska ses som retoriska grepp som inte är ovanliga i politiken. Valnämnden skriver: ”Valnämnden anser att frågan bör tas upp i forum som berör politiken, exempelvis debatter, debattartiklar eller liknande.”

Gällande den tredje punkten i anmälan gör valnämnden bedömningen att det är tillåtet att exemplifiera varför #studietid ska läggas ner när det är en av partiets valfrågor. Valnämnden skriver: "Valnämnden gör fortsatt bedömningen att det är tillåtet att exemplifiera varför #studietid bör läggas ned om man går till val på den frågan.”