Sommarjobb i coronatider – var finns jobben?

Sommaren börjar närma sig vilket innebär att det är dags för många att söka sommarjobb, men hur ser egentligen arbetsmarknaden för sommarjobbssökande ut nu under coronapandemin? #studietid har talat med Omid Rahmanian, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen, Klara Blomqvist på Framtidsverket samt Karin Ernlund, arbetsmarknadsborgarråd i Stockholms stad (C), om vilka förutsättningar du som student har för att hitta sommarjobb i coronatider.

FOTO: Felix Lidéri

Coronavirusets framfart har haft en märkbar påverkan på arbetsmarknaden och för dig som söker sommarjobb i år så kan de klassiska säsongsjobben vara svåra att få tag på. Omid Rahmanian, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen, bekräftar detta men menar också att ingen ännu vet med säkerhet hur saker och ting kommer utveckla sig. 

– Man ser redan nu att vissa företag tyvärr går i konkurs medan andra har fått korttidspermittera eller varsla stora delar av sin personal, så det gör ju att en del av de traditionella sommarjobbsyrkena kanske inte finns där, men det är ändå lite tidigt att svara på. 

Omid Rahmanian. FOTO: Arbetsförmedlingen

Omid Rahmanians tips för att öka chansen att få ett sommarjobb i coronatider:

1. Håll dig uppdaterad. Situationen förändras kontinuerligt och det kan gå väldigt snabbt. Håll koll på de företag du är intresserad av - håll utkik på deras sociala medier och hemsidor.

2. Ha dina ansökningshandlingar redo. Det kan vara väldigt många som söker nu, därför är det bra att ha sitt CV redo och välputsat så fort det är läge att skicka in.

3. Besök platsbanken. Där kan man söka efter sommarjobb och ort för att se vad som finns där ute. Just nu under coronapandemin har vi också skapat #jobbjustnu, där arbetsgivare lägger ut jobb som de behöver få personal till omgående.

4. Kolla läget i din hemkommun. Kommunerna kommer fortfarande vara i behov av personal.

5. Tänk utanför boxen. Våga göra något som du kanske inte tänkt att du skulle göra, vem vet, du kanske till och med upptäcker något nytt som du inte trodde du skulle tycka om.

Omid Rahmanian ser att det fortfarande annonseras en del säsongsjobb men menar att det kan ta längre tid att få svar på sina ansökningar på grund av att situationen just nu är väldigt svårtolkad. Arbetsgivare måste ta hänsyn till flera faktorer, hur de kan skydda sin verksamhet och om de ens har råd att anställa personer i dagsläget. Situationen för de som söker sommarjobb kommer se annorlunda ut, men Omid Rahmanian menar att det inte ser likadant överallt och att man därför ska försöka vara positiv. 

–Det blir annorlunda, vissa branscher har tagit väldigt mycket stryk, flygbranschen till exempel, men sen så finns det andra branscher som verkligen behöver personal i nuläget.

Möjligheter att få jobb inom exempelvis lager, hemleverans och vården är ganska stora enligt Omid Rahmanian. Även den gröna näringen och lantbruket är i stort behov att hitta personer för att säkerställa att man har den personal som krävs inför den hektiska sommarperioden. 

– Man får helt enkelt tänka om lite kring vad man söker för typ av sommarjobb och vart man ska leta någonstans, säger Omid Rahmanian. 

#studietid har även talat med Klara Blomqvist som är operativ chef på Framtidsverket. De arbetar för att nyansera bilden av jobb som finns inom offentlig sektor och vill uppmärksamma vad den offentliga sektorn kan erbjuda. Klara Blomqvist menar att det finns en större bredd av yrken och karriärmöjligheter än många tror. 

– Oftast kan det vara ett ganska självklart karriärval att jobba inom offentlig sektor om man läser till lärare eller till sjuksköterska, men det är till exempel inte alla som läser företagsekonomi som tänker på att börja jobba inom en offentlig organisation.

Klara Blomqvist. FOTO: Framtidsverket

“Man kanske inte kan välja och vraka för att ha det sommarjobbet som är exakt ens inriktning, men man kanske ska ta det som faktiskt finns.”

Klara Blomqvist, operativ chef på Framtidsverket

Framtidsverket arrangerar även Framtidsmässan som äger rum varje år, bland annat i Stockholm. Syftet är dels att utbilda och informera universitets- och högskolestudenter om vilka karriärmöjligheter som finns inom sektorn, dels erbjuda konkreta vägar och hjälp ut i arbetslivet. Utöver att vara en mötesplats för arbetssökande och arbetsgivare erbjuder mässan bland annat karriärrådgivning, CV-granskning och föreläsningar om exempelvis retorik och ledarskap. 

2020 skulle varit det sjunde året som Framtidsmässan anordnades i Stockholm. På grund av rådande omständigheter som orsakats av coronaviruset ställdes den dock in. Istället har Framtidsverket lanserat en digital mässa där man kan ta del av jobberbjudanden och information från potentiella arbetsgivare som skulle befunnit sig på den fysiska mässan. 

– Vi har anpassat det så att alla organisationer har kunnat lägga upp kort information om sig själva, man kan läsa om medarbetare, ta del av studenterbjudanden och alla jobberbjudanden finns där automatiskt från platsbanken. 

Omställningen har krävt mycket arbete men Klara Blomqvist ser även positivt på att mässan får en digital plattform. Utöver Stockholm har mässan arrangerats på lärosäten i Göteborg och Lund och i höst planerar Framtidsverket även för en mässa i Luleå, men genom att starta en hemsida hoppas man nå ut till ännu fler studenter. 

– Vi har haft en ambition länge att faktiskt göra en plattform där vi kan nå ut till studenter året runt med info om vad offentlig sektor är och vad som finns där, men också för de studenter som inte kan ta sig till en mässa och för de kommuner och myndigheter som inte har möjlighet att ställa ut fysiskt. 

Klara Blomqvist uppmanar studenter att se åt offentlig sektor när man söker jobb, hon menar att det finns en styrka i att offentlig sektor inte är vinstdrivande på samma sätt som den privata sektorn och därför inte lika känslig. 

– Om man tittar på sjukfrånvaron, i och med att personal måste vara hemma vid minsta lilla symptom, så har man kanske till och med ett större behov av extravikarier inom exempelvis äldreomsorgen, vården och skolan. De drar ju inte ner nu utan de måste ju öka upp och se till att det finns personal.

Hon menar att det finns jobb, men man bör vara flexibel med vad man är beredd att jobba med och hålla ögonen öppna. 

– Man kanske inte kan välja och vraka för att ha det sommarjobbet som är exakt ens inriktning, men man kanske ska ta det som faktiskt finns. Det är brist inom offentlig sektor, det har varit det väldigt länge, där finns det möjligheter att dels skola om sig men också att hoppa på de extrajobb eller sommarjobb som finns där. 

Numera möts vi av nyhetsuppdateringar och vittnesmål dagligen om hur överbelastad vården är. För dig som vill ha ett sommarjobb och arbeta med något samhällsnyttigt kan det därför vara relevant att undersöka vilka tjänster som erbjuds inom vård och omsorg. Karin Ernlund, arbetsmarknadsborgarråd i Stockholms stad (C), menar att man redan nu vet att det kommer finnas ett stort behov av personal med utbildning och arbetserfarenhet i sommar men även den som inte har någon vårdutbildning kan exempelvis hitta arbete som vårdassistent. 

Karin Ernlund. FOTO:

"Vård och omsorg är lagarbete och det är viktigt att kunna samarbeta med kollegor i olika professioner och att kunna ha ett gott bemötande i mötet med många människor i olika situationer."

– Karin Ernlund, arbetsmarknadsborgarråd i Stockholms stad (C)

– Om man saknar erfarenhet har staden korta introduktionsutbildningar inom vård och omsorg, som riktar sig till äldreboenden och hemtjänst. Arbetet handlar då om att avlasta vård- och omsorgspersonal, så att de kan ägna sig åt uppgifterna som de är utbildade till att göra.

Att kunna samarbeta och intressera sig för andra människor är viktiga egenskaper att ha för den som vill arbeta inom vården. Coronakrisen innebär stora prövningar särskilt för de som arbetar inom vård och omsorg, samtidigt ser Karin Ernlund att det antal personer som söker sig till vårdutbildningar ökar.

– Det visar på att det är många som har ett intresse för andra människor och vill bidra. Vård och omsorg är lagarbete och det är viktigt att kunna samarbeta med kollegor i olika professioner och att kunna ha ett gott bemötande i mötet med många människor i olika situationer.

För dig som vill arbeta i Stockholms stad finns lediga tjänster att hitta på deras hemsida samt på Arbetsförmedlingen.

– Där finns även instruktioner för hur man ansöker och möjligheter att anmäla intresse för att förstärka inom omsorgen i nuvarande läge. Stockholms stads vård och omsorg sker inte bara i stadens regi, vi har även privata aktörer. De brukar annonsera ut via till exempel Arbetsförmedlingens söktjänst, säger Karin Ernlund. 

På den digitala Framtidsmässan kan du ta del av konkreta tips om vad du ska tänka på när du söker jobb med lättillgänglig information om hur du skriver ett bra CV, ger en lyckad arbetsintervju och mer.

Stina Toftgård