Kristdemokratiska studenter: "Mer digitaliserad kurslitteratur"

Kristdemokratiska studenters listetta Lucas Svärd. Foto Sofi Röjlar

Billigare kurslitteratur, billigare medlemsavgift på SUS och en opolitisk studentkår – det vill Kristdemokratiska studenter jobba mot. Lucas Svärd, partiets listetta, berättar varför dessa frågor är deras prioriteringar.

Kristdemokratiska studenter (KDS) var en av medlemsorganisationerna i det nerlagda kårpartiet Borgerlig Allians. Så för att fylla upp tomrummet som lämnades kvar bestämde sig KDS för att göra debut i SUS:s kårval 2023. Deras mest prioriterade fråga är att SUS:s medlemsavgift ska bli lägre. Idag kostar en termin 125 kronor, vilket KDS tycker är för mycket.

– Vi har inte tillräckligt med insyn för att säga en specifik siffra just nu,  men det vi kan säga nu är att vi kollat på jämförbara kårer. Till exempel har Uppsala studentkår lägre kåravgift än vad vi har, säger Lucas Svärd.

Uppsalas studentkårs medlemsavgift ligger på 80 kronor per termin. För att möjliggöra en lägre medlemsavgift på SUS vill partiet göra en genomlysning av kårens budget.

–  Det är orimligt att kåravgiften ska vara så pass mycket högre, säger Lucas Svärd.

Något annat som KDS tycker kostar för mycket för studenterna är kurslitteraturen. För att komma åt det här problemet vill de påverka Stockholms universitet.

– Vi tycker det är rimligt att SU ska ha mer digitaliserad kurslitteratur, det är en del av att vara ett modernt universitet. I första hand borde lärarna välja kurslitteratur som redan är digital och finns i bibliotekets bestånd, men i andra hand att SU köper in.

Lucas Svärd berättar att detta påverkansarbete ska ske genom dialog och påtryckningar mot universitetet.

– SUS sitter representerade i de flesta utskott och andra organ som fastställer kurslitteratur och då blir det vår roll att företräda den här frågan.

Förutom att minska studenternas kostnader vill KDS också att det politiska ska minska – i alla fall i SUS.

– Vi vill avskaffa de politiska kårvalen. Vi tycker att det är orimligt att politiska partier ska sitta och bestämma i kåren. Det innebär att kompetenta studenter inte kan samverka eller leda kåren tillsammans på grund av partifärger och att kåren representerar partiintressen snarare än studentintressen, säger Lucas Svärd.

Studenternas intressen är just det som KDS tycker är viktigt och menar att det hamnar i skymundan när SUS är politiskt styrd.

– När kåren representerar SUS:s medlemmar mot Sveriges förenade studentkårer driver man ofta rikspolitik och då tenderar det att vara den rikspolitik som det styrande partiet driver. Nu har man de senaste åren konsekvent drivit ett motstånd mot marknadshyror, vilket snarare är vänsterpolitik än studentpolitik.

Exakt vad alternativet till det politiska styret skulle vara har KDS inte kommit fram till ännu, men de har sneglat på hur andra studentkårer styrs.

– SUS är en av tre kårer som fortfarande har politiska kårval. Vi vill se ett fullmäktige som antingen väljs av studenter på institutionsnivå, eller genom direkta personval. Den första modellen har man på KTH och den andra på KI, säger Lucas Svärd.

Tanken är att personerna i kårfullmäktige ska bli invalda som enskilda studentrepresentanter och inte studentrepresentanter för ett enskilt parti. Att avpolitisera kåren är något KDS vill se inom den närmsta framtiden, om möjligt.

– Får vi makten nu så – så snabbt som stadgan tillåter, berättar Lucas Svärd.