S-studenter: “Det måste vara möjligt att vara sjukskriven på halvtid”

Alicia Dickne, S-studenter, vill stoppa hyreshöjningarna på studentlägenheter. Foto: Nanna von Essen.

Deltidssjukskrivning för studenter, billigare kaffe för kårmedlemmar och hyresstopp på studentbostäder. Toppkandidaten Alicia Dickner berättar hur partiet S-studenter ska gå tillväga för att få igenom deras prioriterade frågor. 

S-studenter är kopplat till Socialdemokratiska studentklubben (SSK). En av de viktigaste punkterna som S-studenter går till val på är deltidssjukskrivning för studenter. Partiet vill driva frågan både mot Sveriges förenade studentkårer (SFS), men på lång sikt även på nationell nivå mot riksdagen. 

– Det måste vara möjligt att vara sjukskriven på halvtid. Det är något som de flesta riksdagspartierna håller med om, men det blir inte riktigt gjort, säger Alicia Dickner. 

För att se till att detta blir verklighet ska S-studenter jobba med opinionsbildning, en förändring som inte enbart kan ske i möte med Stockholms universitet.

– Vi är en av de största kårerna och kan både driva det själva som kår men också gemensamt med andra kårer.

Den andra frågan som S-studenter går till val på är billigare kaffe för kårmedlemmar på cafét Kåriander. Cafét ägs av Cateringverkstan AB, som i sin tur ägs av studentkåren.

– Vi vill lägga pengar på att vårt eget kafé ska sänka medlemspriset på kaffe till fem kronor, men generellt också sänka priset på övrig lunch. Det är dyrt att vara student och det är dyrt att verka på campus. På lång sikt tycker vi att det ska vara billigare för alla att verka på campus, säger Alicia Dickner.

Hon lyfter det statliga bolaget Akademiska hus och menar att bolagets roll påverkar undervisningsmöjligheterna på Stockholms universitet. 

– Det är dyrt att finnas på universiteten eftersom Akademiska hus måste ta ut marknadsmässiga hyror. Många har slutat ha undervisningslokaler och har istället lektioner på zoom för att det är så dyrt för institutionerna att hyra lokaler.

Alicia Dickner berättar att S-studenter på lång sikt vill förändra vad Akademiska hus har för roll.

Den tredje frågan som partiet driver, utöver deltidssjukskrivning och billigare kaffe, är ett tillfälligt stopp på hyreshöjningarna för studenter. SUS är medlem i Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO), som i sin tur är stiftare till SSSB som hyr ut bostäder till studenter. 

– Vi har drivit mot SSCO att det är ett problem att vi som kårer ihop låter vårt bostadsbolag SSSB höja hyrorna så mycket mot studenter. Vi vill att man på kort sikt ska stoppa hyreshöjningarna, men det handlar också om att vi måste verka för alla som har bostäder i Stockholmsregionen, säger Alicia Dickner. 

För att konkret jobba mot detta vill S-studenter arbeta som påverkansorganisation i den allmänna studentbostadsfrågan.

– Vi uppmärksammar det mot SSCO i första hand, att vi ser till att nominera folk från SUS in till SSCO och SSSB som kan driva de här frågorna. Nu om ett tag kommer SSCO ha sitt motsvarande årsmöte, och där kommer vi troligtvis formulera någon sorts kritik mot att de redan höjt hyrorna, säger Alicia Dickner.

S-studenter definierar en rimlig studenthyra som en tredjedel av CSN:s bidrag och lån.

Bland S-studenters toppkandidater har vissa mer fokus på hyperlokala frågor medan andras ligger på nationella frågor. Alicia Dickner beskriver att det inte finns någon motsättning mellan dessa riktningar.

– Vi har ju alla fokus på campus. Jag tror att det finns en uppfattning om att det är större splittring mellan att verka lokalt och att verka nationellt, men som jag inte upplever har funnits.

Hon tar upp frågan om deltidssjukskrivning och pekar på hur den är nationell och hyperlokal på samma gång.

– Halvtidssjukskrivning är en sådan grej som är nationell för att den måste vara det, men som vi sedan kan påverka SU med specifikt.