Kårpartiet Borgerlig Allians läggs på is – "Vi har gjort allt vi kan"

Bilden är tagen under kårfullmäktige hösten 2022 då förtroendevalda från Borgerlig Allians deltog. Foto: Sofi Röjlar

Nu har Borgerlig Allians beslutat att inte ställa upp i kårvalet, vilket betyder att partiets verksamhet går i ide. Anledningen till detta är ett bristande engagemang.

Borgerlig Allians har varit ett kårparti i SUS sedan 2015, men nu har de valt att inte ställa upp i årets kårval som infaller i april.

“Tyvärr har vi under en längre tid sett att engagemanget sviktat, både i Borgerlig Allians men också delvis för SUS. Det är oroande. Vi har gjort allt vi kan för att försöka engagera, men många väljer att istället lägga sin tid i partipolitiken”, skriver den tidigare styrelsen för Borgerlig Allians i ett sms till Studietid.

Den tidigare styrelsen skriver också i sms:et att det överlag finns lite förståelse för hur man kan påverka SUS och att “det kompakta vänsterstyret” inte gör det lättare.

Men kårpartiet går inte i graven. Den som vill engagera sig kan starta upp Borgerlig Allians igen och få tillgång till dess Facebooksida och ett digitalt arkiv med protokoll och liknande handlingar.

“Det finns fortfarande studenter som tror på en roligare studietid och på borgerliga värderingar, det är vi helt övertygade om”, skriver den tidigare styrelsen i sms:et.

Borgerlig Allians har beskrivit sig själva som ett parti för de som vill ha en roligare studietid och att partiet präglas av liberala och konservativa idéer. När partiet startade 2015 var syftet att hålla i den ideologiska riktningen som “Borgerliga studenter - Opposition 68” hade, vilka var aktiva från 1960-talet till början av 2010-talet.

Simon Froster Delbom som är ordförande i SUS och invald från S-studenter tycker det är tråkigt att Borgerlig Allians inte ställer upp i årets kårval.

— Borgerlig Allians och dess föregångare har en lång historia av engagemang i SUS. Jag hoppas att engagemanget kan återvända i framtiden.