Studentpartiets mål – ökad livskvalitet för studenterna

Sara Emnegard, SP:s ordförande, berättar att de endast tar beslut utifrån erfarenhet av vad som är bäst för studenterna, inte utifrån en politisk ideologi. Foto: Sofi Röjlar

Fokus på tre områden med samma mål – det har Studentpartiet inför kårvalet 2023. Partiet vill stärka studenternas välmående genom att ta sig an studenternas förutsättningar, ekonomi och sociala sammanhang på campus.

Inför kårvalet 2023 har Studentpartiet (SP) tre prioriterade frågor, men de alla syftar till att stärka studenternas hälsa från olika håll.

– Dels så vill vi ytterligare stärka Studenthälsan. Det behövs mer resurser och fler tider till mottagningen. Samt information och kunskap till studenterna om att det finns en Studenthälsa som kan hjälpa till, berättar Sara Emnegard, SP:s ordförande.

Det här ska partiet uppnå genom att bedriva ett påverkansarbete.

– Vi har jättemånga olika organ som studenter sitter med i för att representera studenterna. Där kan vi samla våra krafter och tydliggöra för universitetet att detta är viktigt.

Partiet vill även driva frågorna om bättre möjligheter till sjukskrivning och vård av barn (vab).

– Vabben kommer från Försäkringskassan, och de har ett uppdrag från regeringen – då behöver vi påverka andra studentorganisationer, som Sveriges förenade studentkårer som i sin tur kan driva detta.

Detta hör till deras första prioriterade fråga, som specifikt handlar om studenters hälsa och välmående. Men sen har de även ett fokus på studenternas ekonomi – som är kopplat till samma ämne.

– Ingen mår bra av att knappt ha pengar till mat i slutet av månaden. Ekonomifrågan och hälsofrågan lever inte i ett vakuum. Så vi vill se billiga bostäder, ett höjt CSN, och också förändringar här på campus. Med bättre rabatter och ett förhöjt medlemserbjudande generellt, säger Sara Emnegard.

Hyresnivån och CSN, likt möjlighet till vab, är frågor som kräver påverkansarbete mot olika aktörer. Men Sara Emnegard berättar att partiet också vill göra förändringar inom SUS – med bättre rabatter och ett förhöjt medlemserbjudande generellt. Exakt vad som ska förändras har partiet inte beslutat, men Sara Emnegard tycker det ska vara upp till medlemmarna.

– Det jag helst skulle vilja se är att man går till studenterna och frågar vad de vill ha. Det finns ingen egentlig anledning till att jag och mitt parti ska gissa vad studenterna behöver. Vi är en bråkdel av cirka 40 000 studenter på SU, så en större förankring behövs för erbjudandet.

En annan del som partiet anser är viktigt för studenternas hälsa är det sociala sammanhanget vid SU. SP tror att ett bredare studentliv på campus, som når ut till fler studenter, skulle förbättra studenternas hälsa.

– Det är många som flyttar till Stockholm, som inte känner så många här och vi vill ge dem möjligheter att finna vänner och allt som man vill ha när man börjar plugga på universitetet.

Även här vill de lyssna in vad exakt som skulle förbättra studentlivet på campus innan de beslutar sig om något allt för specifikt. Men partiet tror att vägen fram är genom de olika föreningarna och att möta upp deras behov, vilket de menar inte alltid görs fullt ut.

– Jag personligen vet att fakultetsföreningarna från tid till tid har utmaningar när det kommer till pengar och andra typer av resurser. Sen tror jag att om fler studenter hade vetat om utbudet av kårföreningar, så hade de varit mycket större än vad de är idag. Det finns väldigt många föreningar så vi behöver höra oss för – vilka behöver hjälp, vilka behöver stöttning. Poängen är att vi ska ge stöd i det som de själva säger att de behöver stöttning i.

Förutom studenternas hälsa berättar Sara Emnegrad att det finns en annan fråga som kännetecknar partiet, nämligen att de inte har en politisk ideologi och att de tycker att de politiska kårvalen bör avskaffas. Detta eftersom de tycker att kåren alltid ska utgå från studenternas bästa och inte utifrån lösningar baserade på politiska ideologier.

– Vi har gått till val på den frågan väldigt länge och det är viktigt för oss och det kommunicerar vi alltid. Men det här året vill vi tydliggöra vad mer som är viktigt för oss, säger Sara Emnegard.