Så påverkas DSV av KTH:s flytt från Kista

Institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet uppehåller sig i Nodhuset i Kista. Foto: Ingmarie Andersson/Stockholms universitet

SU:s granne i Kista, Kungliga tekniska högskolan, har bestämt sig för att flytta in till stan. SU:s prefekt i Kista, Jelena Zdravkovic, säger att beslutet ger SU en till anledning att flytta Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) från västerort.

Samtal om DSV:s flytt började långt innan vi visste om KTH:s planer. Men flytten av KTH visar att Kista inte längre ses som ett centralt område när det gäller IT-utbildningar, säger hon.

Den 22 november meddelade Kungliga tekniska högskolan (KTH) att universitets verksamhet i Kista ska flyttas till campuset på Östermalm.

Flytten ska vara genomförd till 2027, och anledningen är spåren av pandemin, inflation och kraftigt ökade lokalkostnader, har KTH uppgett ett pressmeddelande.

“Syftet är att stärka KTH:s framtida utveckling och ekonomi. Lägre kostnader ger ökade möjligheter att göra det”, har Johan Sterte, styrelseordförande, sagt i pressmeddelandet.

Prefekten: Inte förvånad

Ett stenkast från KTH:s campus i Kista ligger Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV), som tillhör Stockholms universitet. Institutionen grundades i tiderna tillsammans med KTH — men genom åren har de gått isär och drivit verksamheterna skilt.

För Jelena Zdravkovic, prefekt för DSV, kom grannens beslut inte som en överraskning.

– Som i alla andra sektorer förändras universitetens organisationsmodeller för att anpassa sig till resurserna. Jag är inte förvånad över att KTH därför har valt att flytta från Kista för att krympa och optimera undervisningsytorna, säger hon.

Sedan i våras håller även SU på att utreda en flytt för DSV från Kista till Frescati som en del i ett lokaloptimeringsprojekt. Enligt Zdravkovic kan KTH:s beslut bli ytterligare en motivering för DSV:s flytt.

– Vi påverkas lite självklart. Om SU skulle stanna i Kista för evigt… Det är ju trevligare om vi har ett universitet till på platsen, det blir ett större akademiskt område då.

Men på andra sätt påverkas inte SU. Hon påpekar också att KTH-campuset har omkring 1 600 studenter, medan 5 000 studenter pluggar på SU:s campus i Kista. Samarbeten inom forskning och undervisning mellan lärosätena kommer fortsätta tills vidare, säger hon.

Jelena Zdravkovic är prefekt för Institutionen för data- och systemvetenskap. Foto: Åsa Karlén/ Stockholms universitet

– Vi har, eller SU har, många samarbeten med KTH. Men det rör sig främst om KTH i stan. Det är dessutom ännu viktigare hur vi samarbetar med de övriga institutionerna på SU, det prioriteras över KTH. Också därför har vi inte så stora bekymmer över att KTH flyttar.

“Vill gärna att DSV kommer närmare andra institutioner”

Studentkåren DISK har tidigare påtalat att det finns oro från studenthåll om att lokalerna på Frescati inte lämpar sig för DSV:s verksamhet, bland annat eftersom de har spellabb.

Zdravkovic säger att det fortfarande är okänt vilka lokaler som DSV eventuellt kunde flytta till.

– Det vet vi inte än. Självklart är vår plan att om vi flyttar ska vi flytta till ett hus som vi hoppas motsvarar det vi har i Kista. Det finns inte någon anledning för studenterna att oroa sig. Ledningen pusslar just nu och det gäller inte bara DSV, säger hon.

Zdravkovic är positivt inställd till att eventuellt lämna Kista. Beslut om huruvida flytten blir verklighet väntas komma i mitten på nästa år. 

– Om vi flyttar ser jag det lite som filmen ‘Back to the future’. Det blir framtiden, jag ser gärna att DSV kommer närmare andra institutioner och att studenterna får en campuskänsla som de inte får i Kista. Å andra sidan har vi otroligt bra lokaler så det är klart att om det blir flytt så ser vi framemot lika bra lokaler.


Relaterade artiklar:

Jennifer SnårbackaKTH, Kista