Välbesökt jobbmässa tillbaka på campus – samhällsvetarna visade upp möjligheterna

Samhällsvetenskapliga föreningens arbetsmarknadsdag blev välbesökt av studenter på jakt efter jobb och praktikplatser. Foto: Jennifer Snårbacka

Det är inte helt ovanligt för samhällsvetare att vara osäkra på vad de kan arbeta med efter studierna. För att ge klarhet i detta anordnar Samhällsvetenskapliga föreningen en arbetsmarknadsmässa varje år – som idag gjorde comeback efter en fyra års paus.

På tisdagen anordnade Samhällsvetenskapliga föreningen vid Stockholms universitet återigen arbetsmarknadsdag i Aula Magna på campus Frescati.

Nils Littorin, föreningens arbetsmarknadsansvariga, berättar att det var fyra år sedan sist, på grund av pandemin och problem med att hitta lokal i fjol.

– Det har varit mycket jobb, man kan säga att jag bott i min mejlinbox i ett halvår. Vi har kontaktat 200 olika arbetsgivare, och på plats i dag är cirka 30, säger han.

Nils Littorin sitter i Samhällsvetenskapliga föreningens styrelse som arbetsmarknadsansvarig. Foto: Jennifer Snårbacka

Polisen och riksdagsförvaltningen lockade folk

Bland dem som försökte locka studenter på mässan fanns myndigheter, kommuner, organisationer och företag. Riksdagsförvaltningen och polisen var stora dragplåster, enligt Nils Littorin.

– Men det är också lite från person till person. Bris är ju psykologer mer intresserade av, och kriminologer dras ofta till Kriminalvården, säger han.

Föreningen hade väntat sig omkring 400 besökare, och bara en halvtimme in på mässan myllrade lokalen redan av studenter. Enligt Littorin är det viktigt att anordna arbetsmarknadsdagen för att studenterna ska få en koppling till arbetslivet.

– Det är viktigt att samhällsvetare får se vad som finns efter studierna. Samhällsvetarna är en så bred grupp, det är många yrken folk pluggar till och vissa av dem är väldigt smala. Men vi vill visa bredden på arbetsmarknaden, om man pluggar till statsvetare som jag behöver man inte hamna hos riksdagsförvaltningen, utan man kan vara lika efterfrågad hos polisen, säger han.

“Bra att det här ordnas”

Mauricio Escobar kom på mässan för att se sig omkring efter potentiella praktikplatser. Foto: Jennifer Snårbacka

En som var på plats på tisdagen var statsvetarstudenten Mauricio Escobar, 28. Han skriver för tillfället sin kandidatuppsats och håller på att söka praktikplats.

När Studietid träffar honom har han än inte hunnit kolla runt så mycket, men säger att han har höga förhoppningar.

– Det är bra att det här ordnas, det har varit lite svårt att hitta annonser för det jag pluggar är så brett. Jag är själv lite intresserad av internationella organisationer, säger han.

Jennifer Snårbacka