Efter turbulenta tiden — nu har studentkåren i Kista en ny ordförande

Sara Nordström tar över ordförandeklubban i Disk, som representerar data- och systemvetarstudenter vid Stockholms universitet. Foto: Jennifer Snårbacka

Fjolåret blev ett turbulent år då nästan hälften av studentkåren Disks styrelse hoppade av — inklusive ordförande. Nu har en ny styrelse valts med Sara Nordström i spetsen, men att kombinera heltidsstudier med uppdraget på kåren är inte en helt enkel uppgift.

– Tiden räcker inte alltid till. Det är inte så att folk bränner ut sig, men det tär på batteriet. Efter ett år som ordförande har jag hört att man är ganska trött, säger hon.

I början av januari valdes Sara Nordström till ordförande för studentkåren Disk, som representerar studenter vid Institutionen för data-och systemvetenskap (DSV) i Kista.

Hennes företrädare tog över posten efter att den tidigare ordföranden hoppade av efter halva mandatperioden. 2023 blev ett turbulent år för kåren, berättar Nordström.

– Det har varit en väldigt hög omsättning av styrelsemedlemmar, nästan hälften har lämnat. Det har varit både det ena och det andra, utbytesstudier, hälsoanledningar. Det gjorde inte moralen någon tjänst, säger hon.

Men nu har kåren en ny styrelse med 17 personer, som likt Sara valts av medlemmarna. På Disk, till skillnad från en hel del andra kårer, studerar presidiet på heltid. Det gör att det tidvis kan bli tufft, vilket även Nordström vittnar om.

– Jag skriver nu min kandidatuppsats i datavetenskap. Det jag har lärt mig är att inte sitta och skriva på kontoret, utan försöka fysiskt separera studierna från ordförandeskapet. Det blir väldigt mycket att folk kommer och drar i en och man får inte särskilt mycket skrivet här, säger hon.

Vill att helgtentor slopas

Studentinflytandet och studiebevakningen fick sig också en törn då styrelsen tampades med avhopp. Exempelvis har Disk velat driva frågan om att slopa helgtentor i fjol.

Men det hoppas Nordström kunna ta tag i. Hon berättar att hon vill att kåren prioriterar medlemmarnas återhämtning.

– Kursen tar slut på söndag och sen börjar nästa kurs på måndag. Många förstaårsstudenter har helgtentor på grund av logistiska skäl.

Men att ta itu med det kommer inte hända på direkten. Just nu har styrelsen störst fokus på budgeten, studiebevakning och att etablera samarbeten med andra kårer och studentorgan. Disk har ungefär tusen medlemmar.

– Det är mycket som händer. Jag och vice ordföranden hade för en tid sedan 15 möten på en vecka.

Om allt går som väntat blir Sara Nordström klar med kandidatstudierna i maj. Då är planen att inleda masterstudier på DSV — och fortsätta som ordförande.

– Det ska ganska mycket till för att jag ska hoppa av halvvägs.

Det finns också stora fördelar med att plugga och driva kår samtidigt, menar Nordström.

– Du får ju ett helt annat perspektiv. Hur fungerar föreläsningarna, hur fungerar tentorna? Du får inte bara veta det du får rapporterat till dig, utan du ser med egna ögon.

Jennifer SnårbackaDisk, DSV