Så mycket extra måste du betala när räntehöjningen på CSN blir verklighet

Efter en lång tid av indikationer på att räntan på CSN-lånet kommer höjas – har den borgliga regeringen bestämt att man vill höja räntan på CSN-lånet i budgetpropositionen för 2023.

Under den socialdemokratiska regeringens mandatperiod öppnade de upp för att höja räntan på CSN-lånet. Detta skulle delvis finansiera nya omställningsstudiestödet. Den nytillrädda borgliga regeringen vill detsamma och föreslår det i sin budgetproposition för 2023.

“Regeringen anser att det är rimligt att även studielåntagare bör betala en riskpremie som finansierar kreditförlusterna på studielånen.”

I dagsläget anvisar riksdagen medel för kreditförlusterna. Kreditförluster uppstår när låntagaren inte kan betala tillbaka sitt lån. I budgetpropositionen står det:

“En sådan anpassning är att räntan på studielån reformeras så att den kan täcka de kreditförluster som uppstår och beräknas för samtliga lån. Därigenom blir studielånet mer likt ett vanligt lån. När räntan på studielån förändras finns det också skäl att erbjuda ändrade betalningsvillkor för studielåntagarna.”

För en låntagare med ett genomsnittligt lån på 166 000 kronor kommer en modell med konstant ränta under 20 år innebära en ökad kostnad för lånet med cirka 60 kronor i månaden. Förslaget innebär en minskning av statens utgifter med cirka 1 347 miljoner kronor för 2023 och därefter cirka 1 356 miljoner kronor årligen. Viljan att höja räntan på CSN-lånet har sedan start mötts av kritik från bland annat Saco:s studentråd, som fortsatt är kritiska.

– Det blir ett udda system när personer som gör rätt för sig och betalar tillbaka, ska betala för personer som inte gör det. Jag förstår att privata banker måste göra den typen av övervägande för att man är vinstdrivande, men staten är ju inte vinstdrivande, säger Saco studentråds ordförande, Albert Ohlin.

Han menar också att detta inte är rätt väg att gå, eftersom det kan påverka människors vilja att studera.

– Sverige behöver väldigt mycket kvalificerad arbetskraft och en högre ränta gör det mindre lönsamt att utbilda sig, säger Albert Ohlin.

#studietid har utan framgång sökt utbildningsminister Mats Persson (L).

Sofi Röjlar