Namninsamling för att stoppa räntehöjningen på CSN-lån

Regeringens förslag om att höja räntan på CSN:s studielån med en halv procentenhet har kritiserats av bland andra Saco:s studentråd, som ifrågasätter att det nya omställningsstudiestödet ska finansieras med hjälp av räntehöjningen. Nu har man startat en namninsamling i hopp om att stoppa räntehöjningen, och namninsamlingen har fått genomslag - på två veckor har över 70 000 skrivit under.

I sin presentation av vårbudgeten föreslog regeringen en höjning av räntan på CSN:s studielån med 0.5-0.6 procentenheter från den nuvarande rekordlåga räntan på 0.05 procent. #studietid har tidigare rapporterat om regeringens planer på att finansiera det nya omställningsstudiestödet - vars syfte är att underlätta för personer att vidareutbilda sig i arbetslivet - med hjälp av räntehöjningen.

Trots att en eventuell räntehöjning skulle innebära en tiodubbling av den nuvarande räntan så skulle räntan på CSN-lån förbli historiskt låg - senast 2015 låg räntan på 1 procent och 2010 var räntan 2.4 procent. Förslaget har trots detta mött hård kritik, inte minst från Saco:s studentråd, som nu har valt att starta en namninsamling i hopp om att stoppa förslaget: 

– Vi startade namninsamlingen för vi såg ett engagemang i den här frågan i vår egen organisation och utanför och ville ge personer en möjlighet att uttrycka sin kritik mot förslaget. Det är också ett viktigt för oss som organisation att kunna visa upp siffror på hur mycket den här frågan engagerar när vi träffar politiker. Sedan måndagen förra veckan har vi fått in över 70 000 namnunderskrifter mot förslaget, skriver Albert Ohlin, ordförande vid Saco studentråd, i ett mejl till #studietid. 

Saco:s studentråd menar bland annat att en räntehöjning på studielånet skulle höja trösklarna till högre utbildning och att det skulle leda till att utbildning blir mindre lönsamt. Man ifrågasätter även att CSN-lånet används för att finansiera andra delar av statsbudgeten. Albert Ohlin understryker dock att man inte är emot omställningsstudiestödet som sådant - att det är “bra att regeringen satsar mer på kompetensväxling och kompetensutveckling för yrkesverksamma” - utan menar att kritiken främst handlar om att stödet ska finansieras av personer med höga studielån:

–  Akademikergruppen är väldigt heterogen nuförtiden, särskilt vad gäller lön efter studierna. Många personer med långa utbildningar, som förskollärare, lärare i grundskolans tidiga år och många bibliotekarier får en högre månadskostnad som en följd av det här förslaget. Och dessa tillhör då gruppen som ska finansiera ett förslag som ska finnas för hela samhället – arbetstagare med olika utbildningsbakgrunder, arbetsgivare, myndigheter med mera. Det tycker inte vi är rättvist och vill att alla partier som står bakom höjningen tänker om, skriver Albert Ohlin i ett mejl till #studietid. 

Även om studielånsräntan blir tio gånger så hög som innan, så kommer den, ur ett historiskt perspektiv, förbli relativt låg. I vilken utsträckning kan man påstå att denna eventuella räntehöjning kommer påverka studielåntagare och unga akademiker?

– Det är absolut sant att studiemedlet är och kommer att fortsätta vara ett fördelaktigt lån. Däremot så frångår det här förslaget en grundläggande princip kring studielånsräntan – att den ska finansiera kostnader kopplade till studielånet. Nu ska en höjd ränta bekosta andra delar av statsbudgeten. Räntan på studielånet har tidigare varit hög oftast när styrräntan också har varit hög. Nu är styrräntan 0 procent och inga höjningar är aviserade, men ändå föreslås en höjning av räntan. Det är värt att komma ihåg att det här ”tillägget” på räntan är tänkt att fortsätta finansiera omställningsstudiestödet även i framtiden. Så i en framtid där det generella ränteläget förändras och åter blir högt kommer sannolikt även CSN-lånsräntan att höjas och då kommer den här halva procenten ligga kvar på toppen av det.

Felicia Larsson