Ny utbildningssatsning - regeringen inför omställningsstudiestöd

FOTO: Ninni Andersson/Regeringskansliet

I en ny arbetsmarknadssatsning från regeringen presenteras ett nytt studiestöd. Det nya omställningsstudiestödet ska uppmuntra och möjliggöra för personer i yrkeslivet att vidareutbilda sig, och för personer utanför arbetslivet att göra sig mer attraktiva på arbetsmarknaden. Utöver det nya stödet presenterades flera ytterligare arbetsmarknadspolitiska satsningar för att “jobba Sverige ur krisen”.

Under en presskonferens på tisdagsmorgonen presenterade regeringen, genom arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), utbildningsminister Anna Ekström (S) och Matilda Ernkrans (S) minister för högre utbildning och forskning, en ny utbildningssatsning. Man presenterar en arbetsmarknadssatsning under parlören “8 miljarder för att jobba Sverige ur krisen”, som ska minska arbetslösheten och fylla på kompetens inom bristyrken.

FOTO: Ninni Andersson/Regeringskansliet

“Satsningen ger mycket stora möjligheter för människor att vidareutbilda sig i arbetslivet”

- Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning

En av satsningens fokusområden är att göra det enklare för personer i arbetslivet att vidareutbilda sig, eller ställa om till ett annat yrke.

– Den här nya satsningen ger mycket stora möjligheter för människor att vidareutbilda sig i arbetslivet, säger Matilda Ernkrans.

I slutet av 2022 kan personer som sökt eftergymnasiala utbildningar även söka ett så kallat omställningsstudiestöd genom CSN. Tillsammans med bidrag och lån beräknas stödet kunna motsvara omkring 80 procent av lönen för den som studerar.

Under 2023 kommer 1,6 miljarder kronor satsas på det nya omställningsstudiestödet, som kommer byggas ut allt eftersom till och med 2026. När det nya stödet är fullt utbyggt beräknas det kosta 6-9 miljarder kronor per år.

– Hur mycket exakt det kommer att kosta beror på hur intresset ser ut, säger Matilda Ernkrans.

Det nya stödet kommer främst finansieras genom ett ökat reformutrymme i nästa års budgeten, men det kommer även påverka räntemodellen för alla de som söker studielån. Matilda Ernkrans säger dock att månadskostnaden inte kommer att öka för låntagarna, utan att avbetalningstiden istället kommer att förlängas något.

Utöver det nya omställningsstudiestödet meddelade regeringen ytterligare arbetsmarknadssatsningar. I den kommande budgeten för 2022 lägger man totalt 2,5 miljarder kronor på insatser inom arbetsmarknaden, där i inräknat omställningsstudiestödet. Antalet utbildningarsplatser på vuxenutbildningar ska ökas. En halv miljard kronor läggs på att stärka Arbetsföremedlingen i hela landet. Man vill även förstärka A-kassan, tillfälligt minska antalet karensdagar och höja omsättningsgränsen för mervärdesskatt för mindre företag.

– Även om ekonomin vänt uppåt nu råder fortfarande en svår situation på arbetsmarknaden för många i pandemins spår. Syftet är att motverka de negativa ekonomiska konsekvenserna för enskilda, säger Eva Nordmark.

Under sommaren 2022 kommer man tillfälligt sänka arbetsgivaravgifter.

– Syftet är att redan nu kunna förbereda de branscher som innan pandemin anställde flest unga på att göra så igen. Många av de branscher som drabbades hårdast av krisen - till exempel hotell och restaurang, säger Eva Nordmark och fortsätter.

– Det är för att många unga ska kunna få den där första raden på sitt CV.


Hedvig Nittve