19,3 kronor mer till Stockholms universitet nästa år – “Det är inga stora skillnader”

Stockholms universitets controller väntade med spänning på hur anslaget till universitetet skulle se ut i regeringens budgetproposition, men det visade sig vara väldigt ospännande.
– Vi väntasde oss ingenting särskilt, men man vet ju aldrig, säger Marie Eriksson.

I regeringens budgetpropostion för 2023 ger man Stockholms universitet anslag på nästan 3,8 miljarder för utbildning på grundnivå och avanceradnivå samt forskning och utbildning på forskarnivå. Detta är 19,3 miljoner mer än förra året, men trots den summan är inga större förändringar i anslaget från förra året.

– Det handlar mest om pris- och löneomräkning som ligger på 1,36 procent, berättar Marie Eriksson, controller på Stockholms universitet.

Förra veckan satte Stockholms universitetsstyrelsen budgetramen för 2023 utan att veta hur anslaget från regeringen exakt skulle se ut.

– Det hade varit olyckligt om det hänt oväntade saker, men det är inte stora skillnader, säger Marie Eriksson.

Det enda som Marie Eriksson tycker sticker ut lite grann från det universitetet väntat sig är ett anslag till sjukhusfysikterutbildningen på 750 000 kronor. Anledningen till det riktade anslaget motiveras i budgetpropositionen som följande:

”Det råder i dag brist på sjukhusfysiker i flera regioner. För att utbildningen ska kunna genomföras krävs möjlighet att utföra praktiska utbildningsmoment inom regionernas verksamhet. Regeringen gör därför en särskild satsning för att lärosätena ska kunna säkerställa regionernas medverkan i utbildningen.”

Sofi Röjlar