Värdefull bok försvann från SU – dök upp i New York decennier senare

En raritetsbok försvann från Stockholms universitetsbibliotek för flera decennier sedan. Nu har den hittat hem igen – efter att ha varit på en lång resa i USA.

Denna bok är värd runt 150 000 kronor och har precis hittat hem till Stockholms universitetsbibliotek. Foto: Sofi Röjlar

Boken heter New-Englands Rarities Discovered och är skriven av John Josselyn. Den trycktes i Londen 1672 och har ett högt värde på marknaden. Boken ingår i Bröderna Bergius bibliotek som testamenterades till Kungliga Vetenskapakademien (KVA), som sedan deponerades till Stockholms universitetsbibliotek. Den försvann sedan från biblioteket, men ingen vet när.

– Den såldes i alla fall i USA 1997, berättar Wilhelm Widmark, överbibliotekarie på Stockholms universitetsbibliotek.

Det är inte bara när den försvann som är ett mysterium, utan även hur den försvann är okänt. Men Wilhelm Widmark tror i alla fall inte att den blivit stulen.

– Jag tror den råkade komma med någon forskare till utlandet. Hade den varit stulen hade man tagit bort spåren av att den ägs av KVA, säger han.

Trots att boken varit borta i minst 24 år hade Stockholms universitetsbibliotek ingen aning om att den var borta. Det var först när boken skulle säljas på en auktion i New York som det uppdagades.

– Jag kan inte svara på hur man inte upptäckt att den är borta. Det görs inventeringar men det här är ett väldigt svårt material att inventera, berättar Wilhelm Widmark.

De som hittade boken är en firma i USA som spårar stulet kulturarv och sedan säljer tjänster för att ägarna ska få tillbaka det som stulits. Firman kontaktade först Kungliga Biblioteket som i sin tur kontaktade Stockholms universites bibliotek. Men att betala för att få tillbaka boken var man inte sugen på.

– Vi tackade nej till firmans tjänster och gick via vår åklagare och polisen och fick hem den utan att betala något, säger Wilhelm Widmark.

Nu har boken kommit tillbaka och ska förvaras i en av bibliotekets raritetskammare, vilket är ett låst magasin dit endast två personer kommer in.

– Det känns bra att den kommit tillbaka. Det är ett svenskt kulturarv och att den finnas i samlingen är jätteviktigt, konstaterar Wilhelm Widmark.

Sofi Röjlar