Ny förening på campus – ett kulturforum med högt i tak: “Vi kände att här finns ett tomrum”

Kultursällskapets ordförande Richard Öryd tillsammans med vice ordförande Linus Håkansson. Foto: Sara Helling

Stockholms universitet har fått en ny kårförening – Kultursällskapet. Föreningen som vill öppna upp för samtal och debatt, tar avstamp i litteraturen.

– Det är alltid kul att ha ett projekt man får jobba med och ro i land, säger ordförande Richard Öryd.

Grundarna av Kultursällskapet är juriststudenterna Richard Öryd, ordförande, och Linus Håkansson, vice ordförande. De beskriver kårföreningen som sin “gemensamma brainchild”; politiskt obunden, inriktad på filosofiska frågor och ett forum med högt i tak för debatt.

– Vi har inte begränsat oss i vad föreningen innefattar, vad det är för typ av kultur. Det är ju världens mest vidsträckta ord egentligen, säger Richard Öryd.

Fyller ett tomrum

Med litteraturen som utgångspunkt har Kultursällskapets bokcirkel blivit en plats för diskussion. Utöver det har medlemmarna gått på konstutställning och Tjajkovskijkonsert tillsammans.

Kultursällskapet på Harriet Backer-utställning på Nationalmuseum i Stockholm. Foto: Richard Öryd

– Det fanns liksom ingen – som vi såg det – förening eller liknande där man kände wow, vi vill göra vad de gör. Utan det var mer att vi kände att här finns ett tomrum, säger Linus Håkansson.

Bokcirkeln har under sina träffar betat av en handfull böcker från det bokpaket med litteratur på engelska i kortare pocketformat, som föreningen köpt in. Just nu läser de “On Murder Considered as One of the Fine Arts” av Thomas De Quincey.

– Boken innan det här var en isländsk vikingasaga och innan det hade vi poesi. Där är Linus och jag väldigt olika. Han uppskattar poesi medan jag hade väldigt svårt för det, säger Richard Öryd.

– Och det är det som är så otroligt bra med det här, böckerna är väldigt olika. Det finns verkligen allt mellan himmel och jord. Någonting för alla och när det inte är någonting för en själv så får man möjligheten att höra hur någon annan resonerar, säger Linus Håkansson.

Projektstöd möjliggör fler aktiviteter

Föreningen har precis fyllt en månad och består av tio medlemmar, varav fyra sitter i styrelsen. Med förhoppningen att värva fler studenter utanför juristprogrammet, har de ansökt om och beviljats projektstöd från Stockholms universitets studentkår (SUS) för att finansiera en öppen filmvisning på biograf Capitol.

– Det är extremt tacksamt. Det trodde vi faktiskt inte skulle gå igenom, om vi ska vara helt ärliga, säger Richard Öryd.

– Det ligger också någonting i det här att man känner att man har en idé som uppskattas. Att man får backning, fyller Linus Håkansson i.

Exakt vilken film som kommer visas den 19 april vill de inte avslöja.

– Men det kommer vara något klassiskt, någonting som kan skapa en diskussion och inte bara är mindless action. Film är ett av mina största intressen och jag vill ju undvika en alltför pretentiös film som ingen kommer att uppskatta, säger Linus Håkansson.

Sara Helling