Konservativa kårpartiet stryks från valet – nådde inte upp till kraven

För två veckor sedan blev Konservativa kårpartiet godkända för att ställa upp i årets kårval. Men i och med att partiet inte har tillräckligt många godkända kandidater, står det nu klart att partiet inte längre får ställa upp.

För att få vara med i kårvalet krävs att man först registrerar ett kårparti. Valnämndens slutgiltiga godkännande kommer dock först efter att partierna skickat in en nomineringslista om minst fem kandidater, som alla måste vara medlemmar i kåren. 

Efter nomineringsstoppet förra veckan stod det klart att endast fyra partier tillåts ställa upp, trots att fem partier klarade registreringen inför kårvalet.

Det är Konservativa Kårpartiet som ryker från 2024 års val, efter att kandidaterna inte har uppfyllt kraven på kårmedlemskap. 

– När vi fick in listan från Konservativa kårpartiet var det sex personer med på listan och tre av dem var kårmedlemmar. Efter att det är nomineringsstopp så ger vi möjligheten att komplettera fram till att valnämnden har sitt beslutsmöte, säger Emilia Kaufeldt, ordförande för valnämnden. 

Under kompletteringstiden efter nomineringsstoppet hade en av kandidaterna skaffat sig ett kårmedlemskap, men de räckte inte för att uppfylla kravet på fem kandidater med kårmedlemskap.

– Hade de haft en till så hade de varit godkända, säger Emilia Kaufeldt.

Efter kungörandet av nomineringslistorna skickade Konservativa Kårpartiet in en prövan, som fick avslag. Ett beslut som valnämnden var eniga i.

– Vi måste ha tillräckligt med medlemskap för att ens kunna ta upp prövan, för annars finns det ingen mening med att göra det. När vi gjorde prövan så hade vi en dialog i valnämnden och vi tillfrågade även kårrevisorerna, och vi såg inte att det fanns någon möjlighet att godkänna dem eftersom att dem inte hade medlemmar nog vid nomineringsstopp och inte under det första beslutsmötet.

Studietid har sökt Konservativa kårpartiet för en kommentar.