Studentrepresentanter blir utan betalning från SU – orsaken okänd

Studenter som sitter med på universitetets möten vittnar om att det är för krångligt att få sin betalning. Foto: Felix Lindéri

Flera studenter som är utvalda att sitta med på universitetets möten uppger att de inte får den ersättning som de har rätt till av SU. Det visar en enkätundersökning gjord av studentkåren SUS.

På Stockholms universitet finns det många mötesforum som tar beslut kring utbildningen. Och till dessa forum har studenterna rätt att utse studentrepresentanter som ska företräda studenterna vars utbildning forumet tar beslut om.

Studentrepresentanterna har i sin tur rätt att få ett arvode från SU för mötena de deltar på, ungefär 250 kronor per timme. Men så blir det inte alltid, visar en enkätundersökning från studentkåren SUS.

– Det var över hälften av de svarande som sa att de inte fått arvode för alla möten de gått på. Det ser lite bättre ut på samhällsvetenskapliga och humanistiska fakulteten, men på naturvetenskapliga är det nästan tre fjärdedelar som inte fått arvodet de har rätt till, berättar Carl Tjernell, ombud på SUS.

Enkäten gick ut till 179 studenter som varit representanter under hösten 2023, av dessa svarade 60 stycken.

“Helt oacceptabelt”

Anna-Karin Björling som arbetar på Rektorns kansli har fått tagit del av dessa siffror. I ett mejl till Studietid skriver hon att det är “helt oacceptabelt om en institution systematiskt inte följer reglerna för ersättning som finns i universitetets Regler för studentinflytande”.

Carl Tjernell påpekar dock att det finns utrymme för förtydliganden angående arvoderingen, som kan hjälpa dels institutionerna, dels studenterna som ska ansöka om det.

– Det som står i reglerna är att de har rätt till arvode. Sen finns det en riktlinje på medarbetarwebben hur institutionerna ska gå till väga, men den är ganska vag, säger han.

Studenterna ger upp

Undersökningen visade att det skiljer sig åt mellan de olika institutionerna hur väl arvoderingen sköts, men att det också kan skilja sig inom en och samma institution.

– Troligtvis har det att göra med vilka rutiner som finns i varje enskild grupp, säger Carl Tjernell.

Enligt några svar i enkäten verkar det dock som att det ibland saknas rutiner för arvoderingen.

– Några svar i enkäten pekade på att studenter har haft svårt att få rätt information, de bollas runt mellan olika personer, vilket har varit energikrävande och till sist så orkar de inte försöka mer, berättar Carl Tjernell.

Så ska det fixas

Universitetet har av SUS fått en genomgång av undersökningens resultat, och tillsammans har de nu planerat insatser för att komma åt problematiken.

“Texten om ersättning på webbsidan om studentinflytande riktad till personal kommer att inkludera goda exempel på ersättningsrutiner från institutioner”, skriver Anna-Karin Björling på Rektors kansli i ett mejl till Studietid.

Hon berättar också att resultatet från enkäten kommer att tas upp och diskuteras med kontaktpersonerna för studentinflytande på institutionsnivå i maj.

Kåren går till botten

Även om resultatet gav indikationer på att bristfällig information kan vara en orsak till att studenterna inte får sin arvodering, undersöktes inte orsaken i enkäten.

– Det stora målet är att alla studenter får det arvode de har rätt till, så nästa steg blir att undersöka varför alla inte får det. Då behöver vi ha mer kontakt med studentråden om det här, och se vad det kan finnas för bakomliggande orsaker, och diskutera hur vi löser det, berättar Carl Tjernell. 

Sofi Röjlar