Så mycket höjs studenternas hyra – tre av fyra förhandlingar klara

5,1 procent. Det blev årets generella hyresökning för de som hyr studentbostäder hos Svenska bostäder, Kista studentbostäder och Green Door. Men de som hyr via den största hyresvärden SSSB, lever ännu i blindo gällande årets hyreshöjning.

Stockholms studenthyresgästförening (SSF) har förhandlat med hyresvärdarna om årets hyreshöjning i flera månader. Nu har SSF och tre av hyresvärdarna kommit överens.

Utfallet blev en generell höjning med 5,1 procent hos Kista studentbostäder, Green Door samt Svenska bostäders studentlägenheter i Hjorthagen. Sammanlagt handlar det om nästan 1000 bostäder.

– I Kista och hos Svenska bostäder blev det 5,1 procent rakt av. Hos Green Door finns det en skiftning mellan olika bostäder – så några kommer få lite högre, några lite lägre, berättar Markus Clasen, förhandlare på SSF.

Hyran kommer att höjas från och med första april. Det betyder att höjningen för april månad kommer hamna på hyresavin för maj.

– Det är bara en månad retroaktivitet, så det kommer det inte bli en jättestor smäll. Det kommer bli en liten topp på majhyran, men juni blir det den gamla hyran plus 5,1 procent, förklarar Markus Clasen.

“Ganska hög höjning”

Själva utfallet med 5,1 procent är inte något som han är nöjd med.

– Tycker vi det är för högt? Ja det gör vi. Det är en ganska hög höjning. Hyrorna ökar väldigt fort vilket är svårt för studenterna. Vi har inte längre sådana hyreshöjningar som tidigare legat på en till två procent, utan det blir ganska stora hopp. Men vi hoppas att det här kommer funka någorlunda, säger Markus Clasen.

Förhandlingarna med hyresvärden SSSB är dock inte klara ännu, men Markus Clasen hoppas att framgången med de andra bolagen kommer underlätta.

– Vi närmar oss varandra. Nu har vi fått in många förhandlingar på 5,1 procent från första april, så det blir ett riktmärke för hyreshöjningen. Jag hoppas att vi kan komma överens med SSSB, någonstans i samma hörna.

Hyran för 2023 blev klara i mars förra året, då blev det en generell hyreshöjning med cirka fem procent.

Sofi Röjlar