Fusket kan minska på studenternas bostadsmarknad – redan i höst

En del fortsätter bo i sin studentbostad långt efter studierna avklarats. Foto: Odessa Fardipour

Sega kontroller av studieintyg gör att icke-studenter kan fortsätta bo i sina studentlägenheter efter avslutade studier. Nu föreslår Universitetskanslersämbetet (UKÄ) åtgärder för att kontrollerna ska gå snabbare.

– Det är upp till regeringen nu, om de fattar beslut snabbt så kan det här bli verklighet till höstterminen. Vi har hoppet uppe, säger Stina Olén, vd för Studentbostadsföretagen.

Tidskrävande och manuella kontroller av studieintyg möjliggör i dagsläget att personer som inte längre studerar bor kvar i sina studentbostäder. Det beror på att många studentbostadsförmedlingar inte har tillgång till Ladok.

Men nu kan det bli ändring på det. En färsk utredning, som UKÄ gjort på uppdrag av regeringen, föreslår att alla organisationer som förmedlar studentbostäder bör kunna kontrollera dels en students studieaktivitet i Ladok, dels en students antagningsbesked.

I dagsläget är det huvudsakligen statliga aktörer som har direkt tillgång till uppgifterna.

Studentbostadsföretagens vd Stina Olén, som haft regelbunden kontakt med utredningens referensgrupp, hoppas att regeringen ska anta förslaget skyndsamt.

– Vi vet inte i vilket tempo det här kommer att gå. Rapporten målar upp omfattande förändringar, medan vi vill lyfta fram de här två små förändringarna och hoppas på att de kan införas separat så att beslut kunde fattas snabbare. En studentbostad ska gå till en aktiv student, och är man inte det ska man lämna plats för någon annan. Det är väldigt viktigt, för annars urholkas hela studentbostadsmarknaden, säger hon.

Tillbakavisar oro om integritetsfrågor

Ungefär hur många studentbostäder som för närvarande bebos av icke-studenter är okänt. Men enligt Stina Olén är det ändå många studentbostäder som kunde frigöras med hjälp av digitala kontroller.

– Som ett exempel så frigör ett enskilt företag i Stockholm omkring 1 200 studentbostäder årligen, så det är en viktig funktion. Men exakt hur många fler som blir tillgängliga är svårt att säga.

Framför allt, betonar hon, kunde fler studentbostäder frigöras vid rätt tidpunkt om regeringen säger ja till förslaget.

– Med de sega kontrollerna frigörs nu studentbostäder i november eller kanske februari i stället för att frigöras strax efter att studenten slutat studera.

En stor del av Studentbostadsföretagens medlemmar använder sig redan nu av ett digitalt hanteringssystem som tagits fram för att underlätta hyresvärdens arbete, säger Olén. Det är samma system som branschorganisationen nu hoppas kunna koppla ihop med Ladok, som en slags brygga mellan de olika systemen.

Samtidigt har det funnits farhågor kring att digitala kontroller är integritetskränkande, vilket UKÄ tillbakavisar i rapporten.

– Det är egentligen precis tvärtom. I dag gör vi kontroller manuellt och begär intyg från studenter, de skickar mejl och det görs Excellistor. Det innebär att vi idag hanterar fler personuppgifter än vad vi skulle vilja, säger Stina Olén.

Enligt Olén kollar det digitala systemet med Ladok om huruvida studenten i fråga uppfyller studiekraven och får ett ja eller nej tillbaka.

– Det blir en mycket säkrare och mer begränsad hantering av personuppgifter.


Jennifer Snårbacka