Valnämnden står fast vid sitt beslut om Konservativa Partiet

Förra veckan presenterade Stockholms universitets studentkårs, SUS, valnämnd de godkända partierna till årets kårval. Konservativa Partiet nekades då att ställa upp i valet på grund av att man misslyckats med att registrera rätt parti. Partiet skickade då in en så kallad besvärsprövning för att valnämnden skulle ändra sitt beslut. Men under onsdagen meddelande valnämnden att tidigare beslut står fast.

Under onsdagseftermiddagen publicerade SUS valnämnde ett utlåtande på SUS hemsida där man meddelar att man står fast vid att inte godkänna Konservativa Partiet för kårvalet 2021. 

I valnämndens utlåtande redogör man för mejlväxlingen mellan nämnden och partiombud samt delar från Konservativa Partiets besvärsprövning.

I valnämndens utlåtande skriver man bland annat:

“I besvärsanmälan skriver Konservativa partiet: "Partiombuden skickade ett mail till valnämnden den 8:e februari, där samtliga efterfrågade handlingar ingick, och bad i samma mail om återkoppling kring handlingarnas korrekthet. Valnämnden besvarade aldrig mailet, vilket ombuden tolkade som att det inte förelåg några behov av justeringar.”

Valnämnden anser att detta inte är korrekt. Efter att partiet skickat in sina handlingar skickade valnämndens ordförande följande mail:

”Stort tack, Axel!

Fyll även i detta formulär för att registrera kårparti för 2021: https://www.sus.su.se/registrerakarparti

Jag undrar däremot om det är en omregistrering av Konservativa partiet? I inskickade handlingar anges Konservativa Studentföreningen på Stockholms universitet, Konservativa Föreningen Stockholms Universitet samt Konservativa Kårpartiet. Om det rör sig om en omregistrering av just Konservativa partiet får du gärna bekräfta det i vändande mail :)””

Vidare skriver Konservativa Partiet i sin besvärsprövning att ”Konservativa Partiet anser att den uppkomna situationen hade kunnat åtgärdats utan större dröjsmål ifall kåren varit tydligare i sina direktiv. Att en handling av misstag innehöll namnet “Konservativa Förbundet”, vilket är förbundet kårpartiet tillhör, är i sammanhanget en småsak som enkelt kan justeras och som i sig inte rimligen kan utgöra grund för utestängande ur kårvalet.”

Enligt valnämnden stämmer inte detta eftersom inga av de inskickade dokumenten ska ha innehållit namnet ”Konservativa Partiet”. Enligt valnämnden ska partiet efter kungörelsen, på en dag, skickat in handlingar med korrekta namn, samt uppdaterade stadgar som dock saknar protokoll från partistämma. Något som valnämnden anser vara “problematisk.” 

Valnämnden har också efterfrågat ett uttalande från studentkårens revisorer efter partiets besvärsprövning. De skriver i valnämndens utlåtande:

”Konservativa partiet (KP) har först skickat in ansökan för omregistrering men angivit ett annat namn än det ursprungliga. Varpå de skickat in nya protokoll med det korrekta namnet men med nya stadgar där det varken i stadgarna eller i mötesprotokollen framgår när dessa ändringar beslutats om eller att de skett stadgeenligt. Att ändringar gjorts på ett extrainsatt möte mellan de två andra redan extrainsatta mötena är förstås möjligt, men framstår som osannolikt. Om detta går att styrka framstår det som rimligt att bifalla besvärsanmälan från KP. I annat fall framstår det som att partiet genom egen oaktsamhet lyckats bryta mot SUS valordning.”

Slutligen är valnämnden tydlig med att de inte bett om ursäkt för ”kommunikationsmissen” som Konservativa Partiets ordförande menade i en intervju med #studietid tidigare i veckan.

#studietid har sökt Konservativa Partiet som bett om att återkomma med en kommentar.

Läs valnämndens utlåtande i sin helhet här: