Konservativa Partiet har skickat in en besvärsprövning till valnämnden

Efter att Konservativa Partiet nekats till att delta i kårvalet har partiet skickat in en så kallad besvärsprövning. Nu hoppas partiet att valnämnden kommer ändra sitt beslut.

Förra veckan stod det klart vilka partier som godkänns ställa upp i vårens kårval vid Stockholms universitets studentkår, SUS, då SUS i torsdags presenterade valnämndens kungörelse om godkända partier. Fjolårets nystartade parti, Konservativa Partiet, nekas att ställa upp i valet då man misslyckats med att registrera partiet under rätt namn. Men efter att ha lämnat in en så kallad besvärsprövan till valnämnden hoppas partiet nu att de ska tillåtas ställa upp.

Enligt Axel Nilsson, partiordförande i Konservativa Partiet, beror allting på ett missförstånd mellan mellan partiet och valnämnden.

– Beslutet beror på missförstånd och misskommunikation mellan Konservativa Partiet och valnämnden. Jag är inte jättearg, för vi kommer lösa det, men jag är lite besviken på valnämnden eftersom det blivit såhär.

– Jag fick reda på beslutet via twitter, vilket gjorde mig rätt besviken på valnämnden.

Axel Nilsson menar att man under hela perioden inför valnämndens beslut varit i kontakt med valnämnden, för att säkerställa att Konservativa Partiet gjorde allting rätt.

– Som det står i beslutsmotiveringen så har valnämnden kontaktat oss via mejl i februari, det stämmer. Jag svarade samma dag och skickade in de efterfrågande dokumenten på det sätt som de ville. Jag la också med kommentaren ”snälla, kontakta mig om det är någonting som är fel”. Men jag fick aldrig något svar på det mejlet, så då antog jag att vi gjort rätt. Speciellt då vi fortsatt hade kontakt med valnämnden i andra ärenden efter detta.

Konservativa Partiet har nu, efter valnämndens besked i torsdags, skickat in en besvärsprövning. Nu hoppas partiet att valnämnden ska ändra sitt beslut så att de kan ställa upp i årets kårval.

– Det är ju ren formalia vi förlorat på. Vi råkade registrera “Konservativa Förbundet” istället för “Konservativa Partiet”. Men vi har skickat in en besvärsprövning till valnämnden för att de ska ta upp ärendet igen. Och därefter kan vi komplettera på två sekunder med det som skulle behövas.

Nu hoppas partiet att valnämnden ska ändra sitt beslut och att man åter ska vara aktuella för årets kårval.

– Det måste lösa sig. Det här är inget stort problem. Valnämnden har redan varit och bett om ursäkt till mig personligen för deras kommunikationsmiss. Så jag tvivlar på att det inte skulle lösa sig. Vi har alla papper och vi har gjort all formalia rätt. Det handlar bara om tre eller fyra olika misskrivningar av namnet.

Valnämnden har tre dagar på sig efter att besvärsprövning inkommit med att komma med sitt beslut i frågan.