SUS kungör partierna inför kårvalet 2021

Under torsdagen publicerades kungörelsen av godkända partier som får ställa upp i Stockholms universitets studentkårs, SUS, kårval senare i vår. Fyra av fem partier godkänns medan Konservativa Partiet nekas att ställa upp då man misslyckats med att registrera partiet korrekt.

De partier som godkänts är Borgerlig Allians, S-Studenter, Studentpartier samt Vänsterns studentförening. Fjolårets nystartade parti, Konservativa Partiet, nekas därmed att ställa upp i årets kårval. 

Enligt valnämnden motiverar man beslutet med att partiet inte skickat in protokoll från partistämma. Valnämnden har istället mottagit ”protokoll från årsmöte och extrainsatt föreningsstämma med Konservativa studentföreningen på Stockholms universitet.” 

Vidare skriver valnämnden: ”För att registrera Konservativa Partiet behövs stadgar som är antagna av partiets medlemmar. Valnämnden har istället tagit emot stadgar från Konservativa Kårpartiet. Enligt inskickade stadgar har partiet partistämma och är en medlemsförening under Konservativa Förbundet. Konservativa Partiet saknas dock bland förbundets lista över medlemsföreningar.”

– Namnet som använts i de protokoll som vi fått in överensstämmer inte med de stadgar som vi fått in. Valnämnden har inte kunnat identifierat att det finns ett parti som heter Konservativa Partiet, säger Oskar M Wiik, ordförande i valnämnden.

– Vill du registrera ett parti så måste du skicka in handlingar som styrker det namnet. Och det prövades till exempel när Vänsterns studentförening bytte namn för något år sen.

Valnämnden har, enligt beslutsmotiveringen, via ett mejl till Konservativa Partiet i februari påtalat att felaktiga handlingar inkommit från fel organisation och där frågade man också om partiet hade för avsikt att byta namn. Men efter att ingen korrigering skett har valnämnden, efter dialog med en av studentkårens revisorer, enhälligt beslutat att inte godkänna partiet. 

– Just på det mejlet som vi citerar fick vi inget svar. Det som hände efter det var att vi fick in ett protokoll som inte var ett protokoll från Konservativa Partiets partistämma.

Påpekade ni då, efter att ytterligare felaktiga handlingar inkommit, att det fortfarande inte var korrekt?

– Nej men det gjorde vi nog inte formellt via mejl. Men det är en fråga som diskuterats på partiombudsmöten där Konservativa Partiet varit inbjudna.

Men borde man inte ha påtalat detta?

– Det hade man säkerligen kunnat gjort. Jag tycker personligen inte att det är valnämndens jobb att se till att olika organisationer vet vad de heter. Utan vi tar ställning till det material som vi får in.

– Om de tycker att vi har gjort fel så vill vi jättegärna få höra det. Men jag har inte hittat någonstans i valnämndens praxis att vi bruka vägleda partier, säger Oskar M Wiik.

Enligt valordningen har partiet nu tre dagar på sig att göra en besvärsprövning, annars står beslutet fast. Inkommer en besvärsprövning har valnämnden tre arbetsdagar på sig att ta ställning till den och huruvida de ändrar sitt beslut.

– Beslutet ska skickas ut via mejl till alla partier under dagen (torsdagen 25/3, reds. anm.). Sen får partierna tre dagar på sig att inkomma med en besvärsprövning.

När #studietid når Konservativa Partiets Måns Dolge är han inte underrättad om beslutet och ber om att få återkomma.

Läs hela kungörelsen här: