Konservativa Partiet besvikna efter valnämndens besked

Under gårdagen kom valnämndens besked om att det tidigare beslutet att inte tillåta Konservativa Partiet att ställa upp i årets kårval står fast. Detta efter att valnämnden mottagit en besvärsprövning från partiet under förra veckan. Nu kommenterar Konservativa Partiet beslutet.

Axel Nilsson, ordförande för Konservativa Partiet, är besviken på valnämndens besked.

– Först och främst är jag återigen besviken, men enligt valnämndens uttalande så ansåg de att det går att bifalla vår besvärsprövan om vi hade kunna styrka att partiets stadgar antogs vid årsmötet i januari. Så de handlingarna har vi skickat in nu.

– Valnämnden ansåg att det var problematiskt att vi skulle ha skapat nya stadgar under ett årsmöte under en helg nu. Vilket inte stämmer. Utan det här protokollet uppfördes 18 januari.

Han menar att uppgifterna som valnämnden saknade i partiets besvärsprövan finns, men att partiet missade att skicka in dem.

– Det finns protokoll, men vi hade glömt att inkludera detta och råkade istället skicka in ett stadgeförslag som inte ens antagits.

Nu siktar Konservativa Partiet på att ställa upp i nästa års kårval.

– Vi kommer inte sätta oss ner och gråta. Vårt arbete kommer fortsätta utanför kårvalet. Vi kommer kunna växa och påverka ändå, och det är såklart det vi vill och strävar efter.

Trots att Konservativa Partiet kompletterade med ytterligare, enligt dem nu styrkta, uppgifter till sin tidigare besvärsprövning menar Oskar M Wiik, ordförande för valnämnden, att det slutgiltiga beslutet redan var fattat. 

– Det finns inget i valordningen som gör det möjligt att ändra vårt beslut. Partiet hade behövt styrka sina handlingar inför kungörelsen. Och vi tycker att vi har varit tydliga med vilka handlingar som vi behövde i vår ursprungliga motivering i kungörelsen, säger Oskar M Wiik. 

Oskar M Wiik bekräftar att det inkommit ytterligare uppgifter från Konservativ Partiet.

– Det har kommit in en ny version av ett redan signerat årsmötesprotokoll från januari där det till exempel lagts till beslut om en ny stadga. Och vi blir lite tveksamma när det finns flera versioner av signerade protokoll från samma möte, som dessutom kom efter vårt uttalande efter deras besvärsprövan.

Konservativa Partiet kommer därför inte ställa upp i kårvalet 2021. Men Oskar M Wiik ser inga hinder för att partiet ska ställa upp i nästa års kårval.

– Det är såklart jättetråkigt att ett engagemang inte får ta den plats som de hade avsikt för från början. Vi ser inga hinder för att partiet ska kunna ställa upp i nästa års kårval och jag hoppas att de inte gör som Fi-studenter som försvann efter att de inte godkändes för några år sen.