SU-forskare bland världens mest citerade

Sex forskare vid Stockholms Universitet är bland världens mest citerade, enligt analysföretaget Clarivates årliga lista. — Jag är otroligt stolt över mina kollegor, säger Line Gordon, på Stockholm Resilience Centre, där fem av forskarna är verksamma.

På analysföretaget Clarivates “Highly Cited Researchers List” för år 2021 finns sex forskare från SU med. Listan baseras på data som har samlats mellan åren 2010- 2020, där bland annat antalet citeringar av forskarna har undersökts. Över 20 olika vetenskapliga fält analyseras och över 6600 forskare ingår i listan, varav 5o stycken är kopplade till svenska lärosäten, skriver SU på sin sajt. Fem av de sex SU-forskarna på listan är verksamma vid Stockholm Resilience Centre.

SU-forskarna som finns med på listan

Reinette (Oonsie) Biggs, Stockholms resilienscentrum


Carl Folke, Stockholms resilienscentrum


Stefano Manzoni, Institutionen för naturgeografi


Per Olsson, Stockholms resilienscentrum


Thomas Elmqvist, Stockholms resilienscentrum


Johan Rockström, Stockholms resilienscentrum

Line Gordon, chef för Stockholm Resilience Centre.

Line Gordon, chef för Stockholm Resilience Centre, gläds över nyheten.

— Det här visar vilket enormt inflytande Stockholms universitet har när det gäller forskning om miljö och hållbar utveckling. Att vi lyckas så väl är resultatet av att satsa på en stark tvärvetenskaplig miljö där samarbete mellan forskare från många olika discipliner står i centrum för att lösa några av samhällets mest centrala utmaningar.

Hur känns det?

— Jag är otroligt stolt över mina kollegor – de är alla föregångare när det gäller att göra innovativ forskning av högsta kvalitet som också går över traditionella akademiska discipliner.



Amelie Tottie Matousek