Fler utländska doktorander stannar

Nya uppgifter från UKÄ visar att allt fler utländska doktorander stannar i Sverige. För första gången sedan 1990-talet är det mer än hälften av de utländska doktoranderna som stannar kvar i landet efter examen. Den nya utlänningslagen kan dock komma att påverka de kommande årens siffror negativt.

Nästan hälften av alla doktosexaminerade i Sverige är utländska doktorander. De flesta lämnar landet efter avslutad examen. För examensåren 1998-2015 valde 58 procent att lämna Sverige inom tre år efter examen. Men nya siffror, som UKÄ har tagit fram tillsammans med SCB, visar att efter 2015 stannar en majoritet av de utländska doktoranderna i Sverige efter examen. 2015 stannade 54 procent tre år efter avslutad examen, och samma trend syns i uppföljningarna ett respektive fem år efter examen.

– 2014 gjordes en lagändring som underlättade för doktorander att stanna i Sverige efter sina studier, vilket kan ha bidragit till ökningen. Nu 2021 har nya lagändringar istället försvårat möjligheterna att stanna, något som kan påverka antalet som stannar framöver, säger Anna Bengtsson, utredare på UKÄ i ett pressmeddelande.

Den ökade efterfrågan på forskarutbildade på arbetsmarknaden kan också ha bidragit till utvecklingen.

– Även om många lämnar så utgör de som stannar ett stort antal. Det är inte bara en större andel som stannar, det är också allt fler som tar forskarexamen i Sverige. Totalt har över 4 000 utländska doktorander stannat i Sverige i minst tre år sedan 1998, säger Anna Bengtsson i ett pressmeddelande.

Hedvig Nittve