Rektor anges som avsändare i bluffmejl

Universitetet varnar för bluffmejl. Falska mejl har skickats ut till flera företag från en avsändare som säger sig vara rektor vid Stockholms universitet, Astrid Söderbergh Widding.

Förra veckan meddelade Stockholms universitet på sin sajt att det cirkulerar ett falskt mejl, där avsändaren anges vara rektor Astrid Söderbergh Widding. Enligt SU har flera företag hört av sig efter att ha mottagit mejlet, där en offertförfrågan nämns och en bilaga bifogats. Mejlen är falska och har inte passerat universitetets mejlsystem, skriver SU på sin hemsida. Enligt IT-avdelningen har inget företag hört av sig sedan i onsdags, och man tror att det har avtagit.

Björn Boman, på IT avdelningen, säger att man inte vet hur många mejl det rör sig om.

— Vi vet inte hur många mejl det rör sig om då dom inte kommer från oss, eller passerar våra system. Vi vet bara när personer hör av sig till oss, säger Björn Boman.

Har ni satt in några åtgärder?

— Gällande åtgärder är det mest information, men vi tittar även på vissa tekniska lösningar som inte löser problemet men kan minska det.

Bluffmejlet är en typ av “spoofing”, ett fenomen där man utger sig för att vara någon annan för att skapa trovärdighet i sitt budskap. Stockholms universitet uppmanar de som fått mejlet att radera det och inte klicka på den bifogade filen. Enligt universitetet är varken rektors konto eller universitetets mejlsystem hackat.

Hedvig Nittve