En ny massiv onlinekurs i Stockholms universitets regi

Mellan den åttonde november och tionde december i år finns kursmaterial från Stockholms universitet tillgängligt online, för alla. Det gäller kursen ”Epidemier och folkhälsa”, där 40 experter diskuterar aktuella frågor kopplade till temat.

Kursen är en så kallad ”MOOC”-kurs, som står för ”Massive Open Online Course”. Kursen hålls online och är öppen för alla som registrerat sig som deltagare. Kursen examineras inte utan kan i stället ses som ett folkbildande initiativ, menar Karl Gauffin, kursansvarig.

— Det är ett intressant och aktuellt ämne som passar bra i det så kallade ”MOOC”-formatet. Kursen hjälper till med att nå ut med information om aktuell forskning till grupper som inte är studenter vid universitetet.

Kursen består enligt Karl Gauffin av tio moduler i olika ämnen, som berör allt från pandemins historia till olika medicinska och epidemiologiska perspektiv. I undervisningsmaterialet ingår bland annat filmer med inspelade föreläsningar från forskare, samt mindre quiz för att testa deltagarnas kunskaper. Även externa forskare från bland annat Karolinska Institutet medverkar. Att allt finns tillgängligt online har många fördelar, menar Karl Gauffin.

“Kursens upplägg har gjort det flexibelt och enkelt att kombinera deltagande i kursen med det man annars gör i livet.”

Karl Gauffin, kursansvarig Epidemier och folkhälsa.

— Så kallade ”MOOC”-kurser är potentiellt storskaliga, där alla kan delta. Under pandemin har många vant sig vid att ta del av online-material, och kursens upplägg har gjort det flexibelt och enkelt att kombinera deltagande i kursen med det man annars gör i livet.

Trots att kursen inte ger några högskolepoäng får deltagarna ändå ett intyg på att de tagit del av undervisningsmaterialet, enligt Karl Gauffin. Undervisningsformen i ”MOOC”-formatet är väldigt informationsfokuserad och lämpar sig bäst för kurser där det inte krävs så mycket interaktion mellan deltagare och föreläsare.

— ”MOOC”-formatet lämpar sig inte så bra för diskussionsbaserade kurser. Men det fungerar väldigt bra som digital folkbildning, säger Karl Gauffin.

”MOOC”-kursen i epidemi och folkhälsa har fått rektorsmedel för kvalitetsutveckling av undervisning vid Stockholms universitet. Trots att ”MOOC”-kurser inte är så vanliga vid universitet i nuläget tror Karl Gauffin att intresset kommer öka.

— Jag tror att det kommer komma fler kurser i samma format. Många andra högskolor och universitet håller redan i liknande kurser eftersom man insett fördelarna med formatet.

Ines Linder