Universitetets hantering av doktorander kritiseras

Doktorander befinner sig i en unikt utsatt situation till följd av coronakrisen. Trots ett “statement” till universitetsledningen från Centrala Doktorandrådet har det varit tyst från ledningens håll. Enligt doktorandombudet Jonas Eklund riskerar en hel grupp doktorander inte hinna klart i tid.

Förra veckan lämnade Centrala Doktorandrådet (CDR) ett ”statement” till universitetsledningen och rektor Astrid Söderbergh Widding. I uttalandet påkallades doktorandernas unikt utsatta situation, och universitetsledningen uppmanades formellt uppmärksamma detta problem samt erbjuda stöd till doktoranderna. Än så länge har inget officiellt svar kommit från universitetsledningen men till #studietid meddelar man att man är medvetna om problemen.

FOTO: Kristin Kling

“Resultatet blir att man kan få en hel doktorandgrupp som inte hinner klart med sina avhandlingar i tid”

- Jonas Eklund, Doktorandombud, SUS

Doktorandernas utsatthet har länge varit ett välkänt problem. Utsattheten har förstärkts ytterligare under coronakrisen, det menar Stockholms universitets studentkårs (SUS) doktorandombud Jonas Eklund. Han beskriver en rad unika utmaningar för doktoranderna när delar av samhället stängts ner. Det kan handla om problem att få tag på empiriskt material till sin avhandling, tidskrävande undervisningsmetoder när föreläsningar blir digitala, internationella konferenser som ställs in och problem med uppehållstillstånd för utländska doktorander. Enligt Jonas Eklund leder det till att många har svårt att hinna klart i tid och de tidsbegränsade doktorandanställningarna är inte alltid lätta att förlänga.

̶  Resultatet blir att man kan få en hel doktorandgrupp som inte hinner klart med sina avhandlingar i tid, menar Jonas Eklund.

Enligt Jonas Eklund har det varit tyst kring problemet från universitetets sida. Eventuellt stöd hänvisas till varje enskild institution, något Jonas Eklund menar kan vara problematiskt.

̶  När allt ska bestämmas individuellt på institutionsnivå kan det lätt bli godtycklig. Det beror på hur ens institution ser ut eller hur generös en prefekt är, det kan avgöra vilken hjälp man får, säger Jonas Eklund.

Likt Centrala Doktorandrådet (CDR) menar Jonas Eklund att universitetet borde uppmärksamma doktorandernas situation.

̶  Man behöver bekräfta att det är en specifik situation och att doktoranderna är särskilt drabbade och öppna upp för att det hela måste diskuteras. Universitetet borde gå ut med information om att man ska försöka stå bakom doktoranderna. Jag har all respekt för att det är svårt för universitet i detta läge, säger Jonas Eklund och fortsätter:

̶  Universitetet är ju generellt lite dåliga på att få ut informationen till folk. Informationen kommer ofta sent och sprids ofta inte på rätt sätt. Det finns så mycket information som hade kunnat lugna situationen, något så enkelt som en enkätundersökning hade visat att man bryr sig. Man hade kunnat säga att man inte har några svar men att man jobbar på det.

Än så länge har inte SU gett något officiellt uttalande gällande doktorandernas situation. Via ett mail till #studietid svarar universitetsledningen, via prorektor Clas Hättestrand, att man håller med i CDR:s beskrivning av problemet. Clas Hättestrand menar att universitetet har ett ansvar gentemot doktoranderna och att man kommer erbjuda doktorander särskilt stöd, men att det stödet måste anpassas beroende på doktorandens behov.

̶  Det kan t ex handla om förlängning av doktorandanställningar (prolongering), förstärkta projektresurser, eller förlängd dispositionsrätt för medel. Men det är viktigt att poängtera att eventuellt stöd måste vara behovsanpassat, skriver Clas Hättestrand i mailet.

Vidare beskriver Clas Hättestrand hur rektor Astrid Söderbergh Widding kommer ge prefekterna i uppdrag att särskilt utvärdera pandemins effekter på den individuella doktorandens arbete och se till att rätt stöd ges. Doktorander från länder utanför EU/EES kommer enligt Clas Hättestrand informeras i god tid så att de kan ansöka om förlängning av uppehållstillståndet. Tillsammans med andra lärosäten har man dessutom pressat migrationsverket att underlätta processen för de studenter som ansöker om uppehållstillstånd.

Jonas Eklund, doktorandombud på SUS, tycker att universitetsledningens svar till #studietid är rimliga men att de misslyckats med att informera i frågan.

̶  Om något så är min kritik som vanligt att universitetet är dåliga på att informera sina studenter och anställda om vad som händer. Saklig och relevant information i rätt tid är väsentligt för att minska risken för stress, oro och ryktesspridning. Och i det har SU misslyckats, säger Jonas Eklund.

Hedvig Nittve