Studenter missnöjda när Studentpalatset stänger

I början av december meddelade Studentpalatset att de tvingas stänga ner efter att Stockholms universitet valt att säga upp avtalet med Studentpalatset AB. Beslutet har kritiserats från flera håll, främst utifrån att det redan råder brist på studieplatser i Stockholm. Stockholms universitet hänvisar till att det kommer skapas nya studieplatser i och med att campus Albano invigs kommande höst, men missnöjet är utbrett bland studenterna. 

Studentpalatset. FOTO: Wikimedia Commons

Sedan 1998 har Studentpalatset, en fyra våningar hög byggnad belägen vid Odenplan, fungerat som en mötes- och studieplats för studenter i Stockholm. Här samlas studerande från Stockholms fem största lärosäten; Stockholms universitet, Kungliga Tekniska högskolan, Karolinska Institutet, Södertörns högskola och Handelshögskolan. Studentpalatset erbjuder över 300 tysta läsplatser, 18 grupprum, en kafeteria samt ett antal öppna studieplatser längs trapphusens korridorer. Studenthälsan i Stockholm och Stockholms studentkårers centralorganisations, SSCO, kansli sitter även i byggnaden. 

Huset ägs av det statliga fastighetsbolaget Akademiska Hus, med Stockholms universitet som hyresvärd. SSCO, som bedriver verksamheten genom dotterbolaget Studentpalatset AB, hyr i sin tur av Stockholms universitet. Studentpalatsets verksamhet finansieras genom ett samarbete mellan Stockholms universitet, Kungliga Tekniska högskolan, Karolinska Institutet, Södertörns högskola och Handelshögskolan. 

2017 antog Stockholms universitet en lokalförsörjningsplan med syfte att centrera alla studieplatser till Frescati. I lokalförsörjningsplanen fastställde man därför att lokaler som Studentpalatset skulle sägas upp för att även samla studenter vid campus Albano, som beräknas vara färdigt hösten 2021. Hyreskostnaderna för Stockholms universitet har dessutom höjts på senare år, efter att Akademiska Hus börjat tillämpa marknadsanpassade hyror. Under de kommande två åren kommer hyreskostnaderna att öka med ungefär 25 procent. 

Den 25 november meddelar de lärosäten som genom SU har finansierat studieplatserna på Studentpalatset att de säger upp avtalet med Studentpalatset AB. Veckan innan sade Stockholms universitet upp hyresavtalet med Akademiska Hus. Den 2 december meddelar Studentpalatset via sin hemsida att beslutet innebär att verksamheten stänger för gott i juni 2021, vilket har väckt mycket missnöje från studenternas håll. Det vittnar bland annat kommentarerna på Studentpalatsets facebookinlägg om nedstängningen om. 

Nora Ozarowsky, student vid Stockholms universitet. FOTO: privat.

Nora Ozarowsky, som går tredje terminen på kandidatprogrammet i filosofi, ekonomi och politik vid Stockholms universitet, är en av de studenter som ställer sig kritiska till beslutet: 

– Jag blev så chockad att jag direkt gick in på Studentpalatsets hemsida för att dubbelkolla om det stämde. Jag har pluggat där i cirka ett och ett halvt år, så det här känns otroligt frustrerande. Speciellt under corona har Studentpalatset varit väldigt viktigt för min del, eftersom det har öppet längre på både vardagar och helger än biblioteket på Frescati. På söndagar har SU inte öppet alls, men det har Studentpalatset. 

Finns det andra fördelar med Studentpalatset jämfört med de studieplatser som för tillfället erbjuds vid Frescati?

– Det som är skönt med Studentpalatset är att allting är så centrerat, man har kafeteria och flera olika typer av studieplatser i en och samma byggnad. Sen kan jag tycka att det är skönt att ha ett ställe som bara är för studenter i en stad som Stockholm, eftersom det inte finns så mycket som bara är för studenter här. Tillgängligheten är ett plus också, eftersom det ligger så centralt och nära tunnelbana och pendeltåg, säger Nora Ozarowsky och fortsätter: 

– Studentpalatset har ett värde i sig. Det är väl bra att det kommer finnas fler platser när Albano öppnar för innan corona var det, i min erfarenhet, nästan omöjligt att få ett bord i biblioteket på SU om man inte kom väldigt tidigt. Men, jag tycker att Studentpalatset borde finnas kvar oavsett. 

Samma dag som Studentpalatset meddelar om sin nedstängning skapas instagramkontot @raddastudentpalatset, som vid skrivande stund har över 500 följare. Studenterna bakom kontot har nu startat en namninsamling i hopp om att rädda Studentpalatset från nedstängning. #studietid har pratat med den grupp studenter som ligger bakom instagramkontot, som önskar att förbli anonyma. 

– Vi blev förbannade när vi hörde att beslutet om att stänga Studentpalatset tagits. Att stänga ner Stockholms studenters centrala pluggplats samt att beslutet togs bakom ryggen på oss studenter är ett hån och vittnar till ett totalt ointresse för oss studenter. Beslutet var ett blixtnedslag från en klarblå himmel - ingen såg det komma. Inte en enda gång har studenterna tillfrågats om beslutet. Därför höjer vi nu rösten genom att starta en instagram och namninsamling, skriver studenterna bakom @raddastudentpalatset i ett mejl.

Studenterna bakom @raddastudentpalatset pekar på bristen på studieplatserna vid lärosätenas egna campus som en av anledningarna till att Studentpalatset behövs, men menar, precis som Nora Ozarowsky, att det finns andra fördelar med verksamheten: 

– En uppenbar fördel med studentpalatset är att det är en naturlig mötesplats studenter emellan från stockholms många högskolor och universitet, det finns inget motsvarande. För en stad som säger sig vilja satsa på framtiden är mötesplatser som denna, bland andra frågor, ju helt vitalt - särskilt när Stockholms studentliv redan är skralt i jämförelse med andra universitetsstäder. En annan fördel är traditionen och anorna på platsen. Att studier har bedrivits på Studentpalatset i 100 år sitter i väggarna, att själv göra det gör att det känns viktigt och värdigt. Utöver detta så finns det inga studieplatser i Stockholm enbart till för studenter, så centralt beläget och med så generösa öppettider som Studentpalatset. 


Invigningen av campus Albano som beräknas ske kommande höst medför 1000 nya studieplatser. Påverkar det eran ståndpunkt kring Studentpalatset?

Hur populärt är Studentpalatset?

  • Runt 1000 studenter pluggar på Studentpalatset på välbesökta dagar

  • Mellan 14 000 och 23 000 studenter besöker Studentpalatset per månad, varav mellan 5000-10 000 studerar på SU

  • För verksamhetsåret 2018/2019 hade Studentpalatset totalt 143 000 besökare 

Källa: SSCO


– Nej, vi står fast vid vår ståndpunkt! Det är fantastiskt bra att man satsar på fler studieplatser, för det behövs. Men det märks att beslutsfattarna endast sett siffror på en skärm och inte förhållit sig till verkligheten. Under de senaste åren har antalet studenter blivit fler, vilket ökat behovet av studieplatser. Även innan pandemin hade vi för få studieplatser i Stockholm i förhållande till antalet studenter - detta gäller samtliga universitet. Att man bygger nytt motiverar alltså inte att stänga ner befintliga och fungerande studieplatser!

Studenterna belyser även att den övergång till distansundervisning som skett med anledning av pandemin har ökat studenters behov för offentliga mötesplatser, och menar att nedstängningen missgynnar alla studenter i Stockholm, inte minst de som studerar vid lärosäten med längre avstånd från campus Albano:

– Även om SU och KTH kommer att ha nära till Albano, försummas Karolinska Institutet, Södertörns högskola, Handelshögskolan och många fler institutioners studenter. Att göra sig av med en sådan unik studieplats som Studentpalatset missgynnar Stockholms studenter. Vår vision är att samtliga lärosäten går ihop och hittar en gemensam lösning för att kunna bevara Studentpalatset, skriver studenterna i mejlet.

Det är tydligt att missnöjet kring nedstängningen är utbrett bland studenterna. I ett öppet brev på SSCO:s hemsida kommenterar Oskar M Wiik, ordförande för SSCO, uppsägningen av hyresavtalet för studentpalatset och säger bland annat att nedstängningen är en “stor sorg för Stockholms studenter”. #studietid har pratat med SSCO:s ordförande, som vidare menar att SU:s beslut att säga upp samarbetet inte var oannonserat, men oväntat vid just denna tidpunkt: 

– Det är svårt att säga vad man känner i den här frågan, för på ett sätt så har det varit väldigt väntat. Universitetet annonserade ju det här redan 2017, när det fattades beslut om den nya lokalförsörjningsplanen och sen dess så har ju vi vetat om att det fanns planer för SU att lämna. Men det som vi mer hade kanske hoppats på var någon typ av förvarning, någon typ av diskussion kring vad planen är för huset. Det absolut sorgligaste skulle ju vara om det försvann helt och att Akademiska Hus sålde huset till någon kommersiell verksamhet, och så blir det kontor som allt annat, det skulle vara väldigt tråkigt för Stockholms studenter, säger Oskar M Wiik. 

Har ni arbetat för att förhindra nedstängningen eller är detta en fråga som främst är upp till lärosätena att besluta om? 

Oskar M Wiik, ordförande för SSCO. FOTO: Hanne Nordqvist.

– I det här fallet är det väldigt mycket lärosätena som har sista ordet. Jag vet att det 2017, då beslutet kom upp till Stockholms universitets styrelse, fanns kritiska röster från studenthåll och SSCO:s håll. Men Stockholms universitet tog beslutet, och vi lobbar ju inte mot lärosätena på det sättet. Sen är vi en rätt liten organisation, och då har det blivit att fokuset har behövt hållas på studentbostadsmarknaden, på studenters ekonomi, på studenters hälsa. Så, det här har väl varit lite utanför vår kontroll kan man säga. Men vi sitter i rektorskonventet, där bland annat SU ingår med rektor och förvaltningschef. Där har vi inte haft några möten nu under året, med anledning av pandemin, men det hade ju då kunnat vara ett perfekt läge för en heads-up om att SU snart kommer att säga upp avtalet, eller en möjlighet att gemensamt diskutera om vad som ska göras. Och det kanske har förts sådana diskussioner, men då har det skett ovanför våra huvuden.

Likt studenterna som uttryckt sitt missnöje med nedstängningen menar Oskar M Wiik att Studentpalatset har ett värde utöver att det erbjuder fler läsplatser än de som finns vid lärosätenas campus: 

– Som neutral knutpunkt för studentengagemanget i Stockholm så har Studentpalatset varit ovärderligt. Studieplatserna är en jätteviktig del av det hela, och dess neutralitet och tillgänglighet för alla Stockholms studenter, men det har ju också varit ett jätteviktigt hus för studentstockholm i och med studentkårsverksamheten som bedrivits i huset. 

Trots kritiken som uttrycks från studenternas håll, så ser det inte ut som att Stockholms universitet kommer att ändra sig. I ett mejl till #studietid skriver SU:s universitetsdirektör Eino Örnfeldt att man står fast vid beslutet och hänvisar återigen till de studieplatser som kommer skapas i och med invigningen av campus Albano: 

– Stockholms universitet är mycket måna om att skapa bra förutsättningar för studier och i det ingår studieplatser – Albano kommer att innebära ett stort tillskott på sådana. Universitetet övertar lokalerna i Albano 1 april 2021 och då påbörjas arbete med inredning och utrustning. Verksamheterna är inflyttade till höstterminens start. Om Albano av någon anledning skulle bli väldigt försenat får vi naturligtvis titta på alternativ, skriver Eino Örnfeldt och fortsätter: 

– Vi har ett tydligt uppdrag att se över alla kontrakt som löper ut. Kontraktet avseende Studentpalatset är ett sådant eftersom det löper ut i augusti nästa år. Universitetets beslut att inte förnya kontraktet kvarstår. Vi har även erbjudit övriga berörda lärosäten att ta över kontraktet men ingen har visat intresse för att göra det.

Studentpalatset. FOTO: Oskar M Wiik.

Studentpalatset meddelade via sin hemsida och facebook att de är tvungna att stänga ner på grund av att de lärosäten som via Stockholms universitet har finansierat samarbetet nu har sagt upp avtalet. Som det ser ut nu så kommer SU inte att ändra sitt beslut. Men, finns det andra alternativ för att upprätthålla verksamheten som bedrivs på Norrtullsgatan 2? Oskar M Wiik menar att SU har spelat en avgörande roll i finansieringen av Studentpalatsets verksamhet, men att ett alternativ är att Stockholms stad, som har visat intresse för frågan, tar över: 

– SU har varit huvudfinansiärerna, vilket vi är otroligt tacksamma för eftersom det är ett väldigt dyrt hus. SU har väl bland dem starkaste ekonomierna, och även om ett annat lärosäte kan ta över avtalet, så tror jag inte att det är ekonomiskt försvarbart att de andra fyra lärosätena ska dela på den summan.

– Precis som Eino skrev i sin debattartikel hos er, så är det klart att så mycket som möjligt av lärosätenas ekonomi ska satsas på utbildning, och inte på lokaler. En potentiell möjlighet som finns i dagsläget är att Stockholms stad tar över. Vi har sett att det är olika partier som har plockat upp frågan om att ta över hyresavtalet från Akademiska Hus. Vi vet ju dock ingenting än, och i och med hur stor verksamheten är så måste vi förbereda oss för att lägga ner den. Men vi välkomnar såklart alla som vill komma in och rädda verksamheten på olika sätt. 

Tidigare i veckan uppgav Kadir Kasirga (S), oppositionsborgarråd i Stockholm, till Mitti att Socialdemokraterna vill att staden ska gå in som medfinansiärer för att rädda verksamheten.

Den 2 december kritiserade Stockholms universitets studentkårs presidium, Sofia Holmdahl och Elis Wibacke, beslutet att säga upp samarbetet med Studentpalatset i en debattartikel, i vilken man hävdar att bristen på studieplatser redan är stor och att beslutet främst motiveras av ekonomiska orsaker och inte av omtanke för studenternas bästa. Den 4 december svarar Eino Örnfeldt i en replik och hävdar att man snarare vill lägga pengar på studenters undervisning än hyreskostnader. Texterna hittas på #studietids debattsida.



Felicia Larsson